Страници

вторник, 19 януари 2021 г.

Лимонови палачинки/марудници с боровинки

 

Ако направя бързо запитване сред приятели и познати, които правят и ядат палачинки всички ще ви отговорят, че най-вкусни стават тези, приготвени с кисело мляко.Приемете и моят глас за тях в гласуването.Затова и за тези без да се замислям отворих рецептата за марудниците, които са точно такива, пухкави и невероятно вкусни палачинки с кисело мляко.



         Ще си кажете, че щом използвам стара рецепта защо ми е да записвам нова.Ами първо, защото колкото повече рецепти за палачинки има, толкова по добре и защото добавяйки още няколко съставки станаха върховни.И за още повече магия, цопнах към всяка по няколко боровинки.



Какво използвах:

две яйца
200 грама кисело мляко
половин кафяна лъжичка сода
щипка сол
чаена чаша брашно
настъргана кора на половин лимон
пълна чаена лъжичка борбонска ванилена захар
/ако нямате сложете си нормална ванилия/


олио за тигана
масло за намазване на готовите марудници

пресни боровинки




  • В киселото мляко слагате содата да шупне.
  • Разбивате яйцата, прибавяте киселото мляко и разбърквате много добре.
  • Когато имате гладка смес започвате да добавяте брашното, солта.
  • Добавяте настърганата лимонова кора и ванилията.
  • Разбърквате гладка смес, която е гъста като боза.
  • Загрявате си тигана.
Един съвет, дори да ползвате тигани с незалепващо покритие пак пускайте малко олио.Дори капка да е която да разнесете, нека има.И никога не слагайте масло или ако слагате трябва да има и олио.Маслото веднага ще изгори и няма да ви хареса резултата.Маслото е винаги за намазване после.
  • Намазнявате тигана и с черпак слагате от сместа.За да я разпределите ползвайте дъното на черпака като правите кръгови движения.Не я правете голяма по цялата поръхност, трябва да е по-дебела от обикновена палачинка.
  • Когато оформите палачинката наредете две три боровинки отгоре.Ако са ви по големи,може да ги разрежете на половинки и не се притеснявайте че ще се разтекат, така даже стават още по-добре.Може да сложите и повече, но моите не бяха кой знае колко, а исках да сложа и пресни към палачинките.Не слагайте боровинките предварително в сместта, когато ги нареждате във всяка палачинка по добре ще ги разпределите.
  • Когато се образуват мехурчета,обръщате.
  • Готовата палачинка/марудник веднага намазвате с масло.




Рецептата за родопски марудници:

--- >  РОДОПСКИ МАРУДНИЦИ








4 коментара: