Ако направя бързо запитване сред приятели и познати, които правят и ядат палачинки всички ще ви отговорят, че най-вкусни стават тези, приготвени с кисело мляко.Приемете и моят глас за тях в гласуването.Затова и за тези без да се замислям отворих рецептата за марудниците, които са точно такива, пухкави и невероятно вкусни палачинки с кисело мляко.
Ще си кажете, че щом използвам стара рецепта защо ми е да записвам нова.Ами първо, защото колкото повече рецепти за палачинки има, толкова по добре и защото добавяйки още няколко съставки станаха върховни.И за още повече магия, цопнах към всяка по няколко боровинки.
Какво използвах:
две яйца
200 грама кисело мляко
половин кафяна лъжичка сода
щипка сол
чаена чаша брашно
настъргана кора на половин лимон
пълна чаена лъжичка борбонска ванилена захар
/ако нямате сложете си нормална ванилия/
олио за тигана
масло за намазване на готовите марудници
пресни боровинки
- В киселото мляко слагате содата да шупне.
- Разбивате яйцата, прибавяте киселото мляко и разбърквате много добре.
- Когато имате гладка смес започвате да добавяте брашното, солта.
- Добавяте настърганата лимонова кора и ванилията.
- Разбърквате гладка смес, която е гъста като боза.
- Загрявате си тигана.
Един съвет, дори да ползвате тигани с незалепващо покритие пак пускайте малко олио.Дори капка да е която да разнесете, нека има.И никога не слагайте масло или ако слагате трябва да има и олио.Маслото веднага ще изгори и няма да ви хареса резултата.Маслото е винаги за намазване после.
- Намазнявате тигана и с черпак слагате от сместа.За да я разпределите ползвайте дъното на черпака като правите кръгови движения.Не я правете голяма по цялата поръхност, трябва да е по-дебела от обикновена палачинка.
- Когато оформите палачинката наредете две три боровинки отгоре.Ако са ви по големи,може да ги разрежете на половинки и не се притеснявайте че ще се разтекат, така даже стават още по-добре.Може да сложите и повече, но моите не бяха кой знае колко, а исках да сложа и пресни към палачинките.Не слагайте боровинките предварително в сместта, когато ги нареждате във всяка палачинка по добре ще ги разпределите.
- Когато се образуват мехурчета,обръщате.
- Готовата палачинка/марудник веднага намазвате с масло.
Рецептата за родопски марудници:
--- > РОДОПСКИ МАРУДНИЦИ
Всякакви палачинки обичам 😀
ОтговорИзтриванеСчитам се почерпена (от адаша +1)
Винаги се считай почерпана от мен, с адаша ще трябва да водите преговори :)
ИзтриванеТой ще ми даде. Знам аз 😀
ИзтриванеХаресвам оптимизма ти :)
Изтриване