Вдъхновенията за ястия при мен идват понякога по най-неочакван начин.Като този път когато ме помолиха да приготвя боб със зеле.Да де, ама това е едно от малкото ястия, което аз не обичам.Нямам обяснение защо, просто не ми е вкусно.Което е странно защото поотделно много си обичам и боб и кисело зеле.И тъй като имах предновогодишно различни видове меса, в главата ми се оформи една такава идея за капама.Съвсем различна от обичайните.И докато първоначално името й беше просто капама с боб, в процеса на приготвяне изведнъх дойде идеята да сложим и цели лукчета, които пък имам в изобилие за приготвяне на попска яхния.И така стана един микс от ястия и капамата добави и думата попска в името си.Дали някога на някой дядо поп са му правили такава капама, няма как да знаем, но че аз ви препоръчвам с две ръце и пълен стомах да я опитате, в това не се съмнявайте
Количествата както сами разбирате зависят от големината на вашия глинен съд, който е задължителен за една капама.Разбира се няма да стане по малко вкусно, ако я наредите в чугунен или йенски съд задължително с капаци, но гювеча си е друго нещо.
- Взимате глинен съд, който при нас се нарича гювеч.
- На дъното нареждате нарязана главата лук и праз.
- Отгоре нареждате един пласт нарязано кисело зеле.Слагате един дафинов лист и няколко зърна черен пипер.Поръсвате с червен пипер.
- Нареждате месото.Между него и над него отново нареждате нарязано кисело зеле като слагате и боб, който аз предварително сварих, защото не бях сигурна дали ще се сготви, а и нямам нищо против преварения боб.От зелето обаче той не беше станал на каша, така че може би идеята да е предварително сварен не е никак лоша.
- Отгоре поръсвате с червен пипер,бодвате още един дафинов лист, зърна черен пипер и бахар и поръсвате с олио.Зелето си носи мазнина, нищо че едното ви месо е мазно.
- Налях и около чаена чаша равни части вода и зелева чорба, защото нашата е по-солена.Преценете според вашата.
- Пекох на 180 градуса от студена фурна три часа и половина.Но това разбира се зависи от големината и дълбочината на съда.Но наистина за капамите е важно бавното готвене, така че го замислете и започнете от рано.
Ако идеята за капамата ви харесва, опитайте и малко по-традиционната, която правя, но която пак си е по мой тертип:
-------- > КАПАМА
Привет! Интересно и вкусно хрумване:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) импровизирах, но се получи добре :)
Изтриване