Страници

петък, 1 януари 2021 г.

Попска капама с боб

 



    Вдъхновенията за ястия при мен идват понякога по най-неочакван начин.Като този път когато ме помолиха да приготвя боб със зеле.Да де, ама това е едно от малкото ястия, което аз не обичам.Нямам обяснение защо, просто не ми е вкусно.Което е странно защото поотделно много си обичам и боб и кисело зеле.И тъй като имах предновогодишно различни видове меса, в главата ми се оформи една такава идея за капама.Съвсем различна от обичайните.И докато първоначално името й беше просто капама с боб, в процеса на приготвяне изведнъх дойде идеята да сложим и цели лукчета, които пък имам в изобилие за приготвяне на попска яхния.И така стана един микс от ястия и капамата добави и думата попска в името си.Дали някога на някой дядо поп са му правили такава капама, няма как да знаем, но че аз ви препоръчвам с две ръце и пълен стомах да я опитате, в това не се съмнявайте

     
   Първо малко обяснения.Изберете си поне два вида свинско месо, едното задължително по-мазно, а другото задължително с повече месо.Все пак трябва да бодете нещо на вилицата.И наденицата, която сложите, ако е суров суджук е много добре, защото овкусява допълнително с подправките си.В много рецепти слагат и пилешко, но аз мисля че няма смисъл да си го хабите в капама, защо му е на едно пиле да има вкус на свинско, но ако искате сложете си.
     Количествата както сами разбирате зависят от големината на вашия глинен съд, който е задължителен за една капама.Разбира се няма да стане по малко вкусно, ако я наредите в чугунен или йенски съд задължително с капаци, но гювеча си е друго нещо.


Какво използвах:

три-четири ребърца с повече месо по тях
парче свински гърди без кост, по мазнички
суров суджук една двойка
десетина малки лукчета
голяма глава лук
парче праз
чаша сварен боб (или малка консерва)
четвъртинка кисело зеле
два дафинови листа
зърна бахар
червен пипер 
зърна черен пипер
олио
вода/зелева чорба




  • Взимате глинен съд, който при нас се нарича гювеч.
  • На дъното нареждате нарязана главата лук и праз.
  • Отгоре нареждате един пласт нарязано кисело зеле.Слагате един дафинов лист и няколко зърна черен пипер.Поръсвате с червен пипер.
  • Нареждате месото.Между него и над него отново нареждате нарязано кисело зеле като слагате и боб, който аз предварително сварих, защото не бях сигурна дали ще се сготви, а и нямам нищо против преварения боб.От зелето обаче той не беше станал на каша, така че може би идеята да е предварително сварен не е никак лоша.
  • Отгоре поръсвате с червен пипер,бодвате още един дафинов лист, зърна черен пипер и бахар и поръсвате с олио.Зелето си носи мазнина, нищо че едното ви месо е мазно.
  • Налях и около чаена чаша равни части вода и зелева чорба, защото нашата е по-солена.Преценете според вашата.
  • Пекох на 180 градуса от студена фурна три часа и половина.Но това разбира се зависи от големината и дълбочината на съда.Но наистина за капамите е важно бавното готвене, така че го замислете и започнете от рано.


Ако идеята за капамата ви харесва, опитайте и малко по-традиционната, която правя, но която пак си е по мой тертип:

-------- >  КАПАМА




2 коментара: