Страници

вторник, 22 септември 2020 г.

Потопената църква "Свети Атанасий" до язовир Копринка

    




      Наричат ги потопени и те са няколко в България.Църкви, които по стечение на обстоятелствата е трябвало да бъдат пожертвани за да се съберат водите на реките в язовири.По сегашно стечение на обстоятелствата и най-вече на сушата, те не са под водата, а са далеч от нея, но тъжните им истории привличат хората и показват, че не са съвсем забравени, а някои от тях са вече и много известни.
    За църквата "Свети Иван Рилски" на язовир Жребчево съм разказвала.Нея съм я виждала и потопена и далече от водата.Там е много тъжно да се види надгробната плоча на цяло едно село.Село Запалня, което е било изселено заради язовира.

Едно тъжно място /потопената църква на село Запалня, язовир Жребчево/

    Отдавна си мечтая да видя тази църква на Копринка.Точно така, мечтаех си я и си я сбъднах.Защото аз се радвам еднакво на всичките си осъществени мечти.Дали са сбъднати на десет или на хиляда километра, няма значение.Дали за свързани с камък или замък пак няма значение.Радвам им се от сърце и душа на всичките..
   Не е нарочно, но някак си уж по-близките до моето местожителство места все ги оставям за друг път.Все си мисля, дай да отметнем далечните, пък близките в един ден за няколко часа така между другото и тях ще видим.Но има и друго, че сякаш всяко нещо трябва да се случи в определен момент.Защото примерно тази църква преди е била в храсталаци, обрасла с трева и може би населена с влечуги.Докато сега си личеше, че някой е разчиствал, премахнати са бурените, боклуците.Вярно, че и сушата допринася за това, но и добра човешка ръка беше вложила труд.
   Реално тази църква не е била потопена от язовира, но водите на река Тунджа са се разливали до тук при неговия строеж и се е наложило селото, в чийто център се е извисявала, село Виден да бъде изселено и така църквата се е оказала в ръцете на природата и лоши човеци.
   Църквата носи името на Свети Атанасий и е била доста голяма и една от най-красивите в долината.Построена е през 1851 - 1854 година изцяло с дарения на местните хора.В една статия пишеше, че местните хора си решили по-бедните да дадат по 500 гроша, а заможните по 1000.Майсторите били извикани отдалече за да изградят този така мечтан храм.А за акустиката се говори, че е била уникална и причината за това може да се види и днес.Старите майстори са знаели как да постигат това.Зазидали са празни глинени гърнета в стените на определени места и така църковния хор се е чувал от всяко едно място по невероятен начин.
    Камбанарията се намира до църквата и гласа на камбаната е огласял не само селото, но и околностите.Поглеждайки вътре се вижда дървеното стълбище, отвеждащо нагоре, но добре е направено, че е трудно да се достигне сега, защото не се съмнявам, че ще се намери кой да го разруши.
    Някога в центъра на селото, днес църквата стои самотна в нивата, под сянката на няколко дървета, а компания й правят стадо крави.В селото обаче е построен нов храм и някъде прочетох, че камбаната и иконите са били от тази старата.
























   Църквата може лесно да откриите като следвате навигацията давана от Гугъл, точна е до метър.Ако не ви се занимава с телефони и навигации, навлизайки в Павел баня на кръговото последвайте табелата за село Виден.Преминавате го и излизате в една нива.В момента е заградена с жица за да спира стадото.Вас обаче да не ви спира.Ако дойдете в гръб на църквата, ще виждате само група дървета, точно там е църквата.


Сърдечно благодаря на всички Вас, които четат и споделят моите скромни пътеписи.За мен те са записани скъпи спомени, но за някой може да са повод да разтърсят пътешественика в себе си, който да пожелае да тръгне на път.Защото интересни места има навсякъде, някои стари и забравени, други подновени и осъвременени, но винаги с някаква история зад гърба си.









2 коментара:

  1. Благодаря за споделеното. Най-вероятно не знаете, но зад новата църква има една започната и недовършена сграда. Това е логопедичното училище, за което се говореше, че ще се строи, но беше започнато след 89 год. и това е причината да не бъде довършено. Мястото на самия строеж е на нашето футболно игрище, а дългата жълта сграда зад недовършения строеж беше нашите спални стаи. В тези спални спяхме около 80 деца от първи до осми клас и за през нощта имахме само един дежурен възпитател, който по някога беше на възраст около 20-23 години. Предполагам, че като сте стигнали до новата църква, която ви остава от дясната страна сте свили в уличката в ляво и така сте намерили старата църква.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря ви, че споделихте.Да, до старата минахме покрай новата и после някак заобиколихме и така я намерихме.

      Изтриване