Страници

вторник, 26 май 2020 г.

Сладкиш с ягоди и извара

  

   Не се случва често спонтанно да реша да правя сладкиш.Заради блога и заради читателите му понякога ми се иска да разнообразя солените рецепти и с нищо сладичко и затова предварително търся и мисля нещо интересно.Като ще пиша и снимам сладкиш да бъде нещо добро и за вас и за мен.Така де, нали ще го хапвам аз вместо вас преди да ви го покажа.Този път обаче се случи така, че се оказах с едно голямо количество ягоди, които трябваше да използвам.Но не исках да е нещо сухо, не исках и да е прекалено сладко и се сетих за един сладкиш, който вече присъства в блога, но е с други плодове и за друг сезон.Сладкишът със сини сливи и праскови. Но за да не е съвсем същия,  направих няколко леки промени.


Сладкишът със сини сливи и праскови:




Какво използвах:

2бр. яйца
чаена чаша кафява нерафинирана захар
4 супени лъжици олио
чаена чаша брашно
чаена лъжичка бакпулвер
чаена лъжичка бурбонска ванилена захар
или нормална ванилия

три четвърти чаена чаша извара
супена лъжица крема сирене за по-мек вкус
чаена лъжичка бурбонска ванилена захар
или обикновена ванилия

ягоди
пудра захар за поръсване


  • Разбиваме яйцата със захарта.
  • Добавяме олиото.
  • Добавяме брашното с бакпулвера и бурбонската ванилена захар/ванилия.Получаваме сравнително гъста смес, но не я разреждайте.
  • В друг съд смесваме изварата и крема сиренето и отново ароматизираме с бурбонска ванилена захар/или само ванилия ванилия.Забележка: нарочно казвам, че използвам извара, а не рикота защото рикотата е по-кремообразна, а на нас ни трябва нещо гъсто и по-твърдо, точно като нашите извари и понеже те са зърнести прибавям малко крема сирене за по-добра текстура ( и аз знам някой сложни думи) и вкус.
  • Ако не обичате извара, може да я пропуснете.Сладкиш само с ягоди е не по-малко изкушение.
  • Нарязваме плодовете на половинки.
  • Тавичка за печене я намасляваме и набрашняваме.Изтупваме от излишното брашно и изсипваме кексовата смес.
  • С лъжица слагаме от изварената смес само на места.
  • Слагаме или по скоро забождаме ягодите така, че да са с острата част надолу и притискаме в тестото.
  • Печем на 190 градуса до суха клечка.
  • Охлаждаме сладкиша и отгоре поръсваме с пудра захар и за красота и за сладост, защото в изварата не слагаме захар.
  • И понеже в този вид сладкиша не изглежда много добре, на мястото където сме слагали ягоди покриваме със свежи плодове.Така при ядене имате не много сладък блат, свежа извара и пресни плодове, но и аромат на ягоди в самия сладкиш.






Ако имате ягоди и сте се развихрили да опитвате различни сладкиши, ето ви още няколко:

Нещо лесно: Двойно ягодов чийзкейк


Нещо с какао, подобно и по-сладко: Ягодово изкушение или какаов сладкиш с ягоди и извара


Нещо, което е с череши, но може да замените с ягоди:  Кекс с череши


И накрая, но не и по важност, доброто старо домашно сладко от ягодиСладко от ягоди










Няма коментари:

Публикуване на коментар