Не се случва често спонтанно да реша да правя сладкиш.Заради блога и заради читателите му понякога ми се иска да разнообразя солените рецепти и с нищо сладичко и затова предварително търся и мисля нещо интересно.Като ще пиша и снимам сладкиш да бъде нещо добро и за вас и за мен.Така де, нали ще го хапвам аз вместо вас преди да ви го покажа.Този път обаче се случи така, че се оказах с едно голямо количество ягоди, които трябваше да използвам.Но не исках да е нещо сухо, не исках и да е прекалено сладко и се сетих за един сладкиш, който вече присъства в блога, но е с други плодове и за друг сезон.Сладкишът със сини сливи и праскови. Но за да не е съвсем същия, направих няколко леки промени.
Сладкишът със сини сливи и праскови:
Какво използвах:
2бр. яйца
чаена чаша кафява нерафинирана захар
4 супени лъжици олио
чаена чаша брашно
чаена лъжичка бакпулвер
чаена лъжичка бурбонска ванилена захар
или нормална ванилия
или нормална ванилия
три четвърти чаена чаша извара
супена лъжица крема сирене за по-мек вкус
чаена лъжичка бурбонска ванилена захар
или обикновена ванилия
ягоди
ягоди
пудра захар за поръсване
- Разбиваме яйцата със захарта.
- Добавяме олиото.
- Добавяме брашното с бакпулвера и бурбонската ванилена захар/ванилия.Получаваме сравнително гъста смес, но не я разреждайте.
- В друг съд смесваме изварата и крема сиренето и отново ароматизираме с бурбонска ванилена захар/или само ванилия ванилия.Забележка: нарочно казвам, че използвам извара, а не рикота защото рикотата е по-кремообразна, а на нас ни трябва нещо гъсто и по-твърдо, точно като нашите извари и понеже те са зърнести прибавям малко крема сирене за по-добра текстура ( и аз знам някой сложни думи) и вкус.
- Ако не обичате извара, може да я пропуснете.Сладкиш само с ягоди е не по-малко изкушение.
- Нарязваме плодовете на половинки.
- Тавичка за печене я намасляваме и набрашняваме.Изтупваме от излишното брашно и изсипваме кексовата смес.
- С лъжица слагаме от изварената смес само на места.
- Слагаме или по скоро забождаме ягодите така, че да са с острата част надолу и притискаме в тестото.
- Печем на 190 градуса до суха клечка.
- Охлаждаме сладкиша и отгоре поръсваме с пудра захар и за красота и за сладост, защото в изварата не слагаме захар.
- И понеже в този вид сладкиша не изглежда много добре, на мястото където сме слагали ягоди покриваме със свежи плодове.Така при ядене имате не много сладък блат, свежа извара и пресни плодове, но и аромат на ягоди в самия сладкиш.
Ако имате ягоди и сте се развихрили да опитвате различни сладкиши, ето ви още няколко:
Нещо лесно: Двойно ягодов чийзкейк
Нещо с какао, подобно и по-сладко: Ягодово изкушение или какаов сладкиш с ягоди и извара
Нещо, което е с череши, но може да замените с ягоди: Кекс с череши
И накрая, но не и по важност, доброто старо домашно сладко от ягоди: Сладко от ягоди
Няма коментари:
Публикуване на коментар