Страници

сряда, 20 май 2020 г.

Zeppole Di Ricotta или понички с рикота/извара

   Преди няколко дена в търсене на нещо съвсем друго ми попадна думата зеполе.Оказа се, че срещу нея стоят няколко вида понички и то нямащи нищо общо помежду си.Затова уточнявам, че това са точно зеполе с рикота.Защото има и други.
   И след като направихме това уточнение, за тези които държат на уточненията, да пристъпим към приготвянето им.




   Тези понички не са за всеки ден според моето скромно мнение.А, не че не са хубави и не могат да се търкалят всекидневно на масата, ами точно обратното.Толкова са хубави, че като всяко специално нещо, с тях не трябва да се прекалява.Трябва да е празник когато ги има в къщи.Не знам дали схванахте мисълта ми,  но човек трябва да им се наслади както трябва, а не да минат като поредната закуска.


   И преди съм пробвала понички с извара и признавам изобщо не ми се получиха както трябва.Оставаха сурови и се налагаше да ги допържвам, в следствие на което придобиваха цвят на въглища.Вкусни и сладки, но черни и никак ама никак не отговаряха на това хубаво име понички.Та с тази рецепта най-накрая открих точния баланс на продуктите и накрая се получи резултата, който исках.


Рецептата я има в стотици италиански сайтове, така че няма да посочвам конкретен източник, то и няма как.Ще кажем само ,че са от италианските земи.


Продукти и количества:

една чаена чаша брашно
една чаена чаша извара или рикота
 ( по италиански си е с рикота, но тестото стана идеално с нашата суха извара)
четвърт чаена чаша захар ( аз сложих две супени лъжици)
2 1/4 чаени лъжички сода или бакпулвер
 ( в повечето сайтове беше абсолютно толкова и затова го спазих като използвах сода)
две яйца
ванилия 
(бурбонска ванилена захар сложих - половин пакетче)
щипка сол


олио за пържене и пудра захар за поръсване 

  • Приготвянето включва смесването на всички продукти.
  • Като всяка тесто, в което слагам яйца и тук ги разбих отделно и прибавях на части.Понякога по-голямо яйце в повече може да развали точната гъстота.В случая при мен бяха две яйца размер L и всичко беше точно.
  • Използвах нашенска извара, която е малко по-суха и тестото ми стана идеално.Ако използвате рикота, която е по-кремообразна отново внимавайте и ако се налага или намалете нейното количество или добавете съвсем малко повече брашно.
  • Загрявате олиото.
  • С влажни ръце взимате от тестото, правите топчета и пържите.
  • Котлона не трябва да е силен, защото стават бързо и трябва да имате време и за обръщане, вадене и слагане на следващите.А и за да не прегорят само отвън.Дори някои да станат по-тъмни от другите,това не се отразява на вкуса, а пудрата захар покрива несъвършенствата
  • Готовите понички сложих върху готварска хартия и после поръсих с пудра захар.









Няма коментари:

Публикуване на коментар