Любимата на много от нас ( аз вече май само нея правя откакто я открих) баница с кексова плънка, на която така и не към измислила по-хубаво име, днес беше допълнена с пролет.Добре де лапад.Но за мен всички тези зелени зелении като лапад, коприва, левурда означават само едно.Пролет е.
Рецептата на оригиналната баница без лапад:
Както всяка баница и тази може да се приготвя във всякакви количества и реално след като я направите веднъж после всичко вече е на око и може да правите от малки баници за един гладник, до големи тави за много гладници.
Предупреждение: от тази баница не може да се изяде само едно парченце, много си трябват. Предупредени сте!
Какво използвах:
шест фини кори за баница
измит, почистен и бланширан лапад - една чаена чаша
сирене - 150 грама като количеството при мен зависи дали сиренето е много солено, а в случая беше доста
две големи яйца
три пълни лъжици брашно
чаена чаша кисело мляко
чаена лъжичка бакпулвер
две супени лъжици олио ( може да замените и с масло)
две супени лъжици олио ( може да замените и с масло)
масло
Посочвам ви крайното количество лапад, защото в листа няма как да ви го измеря в момента.Но и повече и по-малко да сложите, това няма да промени крайния резултат.
- Лападът е почистен от твърдата част, измит е и е бланширан буквално за секунди.
- Отцежда се много добре.Аз дори го попивам с кухненска хартия.
- Смесвате всички продукти:
- сиренето (натрошено), яйцата, киселото мляко с шупнал в него бакпулвер, брашното и лапада.
- Разбърквате добре и получавате смес като за кекс.
- Ако ви е много гъста, може би яйцата са били по-малки от моите и няма да е лошо да добавите още едно.
- Взимате една кора за баница и я намазвате цялата с плънка.Може някак да си предварително да разпределите на три плънката ако мислите, че ще ви е по лесно.
- Взимате втора кора и я слагате върху намазаната първа.
- Завивате на руло и слагате в тавата.
- Правите същото с останалите кори.
- Кора - плънка - отгоре кора - завиване - слагане в тавата.
- Отгоре слагате масло на парченца.Не посочвам количество, първо защото и аз не го отмерих и второ, защото не искам да ви ограничавам.
- Печем на 200 градуса 15-20 минути.Както виждате моята за малко да я прегоря, затова на 15тата минута проверете с ножа.Ако излиза сух, готова е.Но и да не проверявате, самата коричка отгоре ще ви подскаже кога идва момента на истината.
- Като всяка баница излязла от моята фурна, покривам с хартия, а отгоре завивам добре с кърпа и оставям десетина минути.
- Резултата е мекичка и вън и вътре баница, която изчезна бързо, бързо.
- Сервирайте с кисело мляко.Моето е домашно овче от съседа на село.Да е жив и здрав и той и овчиците му.
Още една пролетна рецепта е тази пита с коприва:
Може да опитате и Спаначената ми пита:
Без да преувеличавам, гледката е умопомрачителна, Светле. Тази баница, просто ме зове. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧестно казано и аз не мога да и се ненагледам :) Поздрави,Кате :)
Изтриване