Страници

четвъртък, 14 май 2020 г.

Рибени кюфтета в богат и ароматен доматен сос

  

 Сочни и вкусни с аромат на Близкия изток.

   Опитвам се да измисля как точно да ви ги представя тези кюфтенца.Защото една от най-трудните задачи е да се убедят хората, които са вече толкова преситени от милионите рецепти в нета, че точно тази е добра и най-важното, проверена и изпитана.
   В Интернет не са малко рецептите, които са или преписани или цитирани или просто написани без реално да е изпробвано самото ястие от този, който е предложил рецептата.Е не може, не е правилно да се публикува рецепта на ястие, от което не си изял поне една чиния с допълнително.Най-малкото за да можеш да отговориш на коментар "Може ли да заменя шарана с цаца?".
   За времето от когато съществува блога и факта, че голяма част от харесалите в началото "За каквото и да е" са все още негови приятели и почитатели, ми дава надежда, че сте усетили това, че рецептите в този блог са изядени лично от мен.Всичките без изключение.
   Не само съм ги сготвила, определено не само и да съм ги опитала, аз съм участвала и в изяждането. О да, заради тях кантара ми отдавна се самоуби и няма батерии, които да го умилостивят да заработи пак.


   Тази рецепта си я пазя от доста време.Разказа ми я моята систър Дани, която всъщност ми е сестра от различно семейство, но си я обичам сякаш сме раснали в един двор. Или както по нашему обичаме да си казваме, ние двете сме от една друга Галактика.Далече, далече...
   Сестрите няма да са сестри, ако не си разменят и рецепти и затова ето как се случиха тези кюфтета.А те са не само кюфтета, ами са от риба.И не само са рибени, ами са с най-уникалния богат на вкус доматен сос.А аз, ако не знаете, мога и да плувам в доматен сос, толкова да го обичам.



Какво използвах:

рибно филе (моето е от амур) - около 200 грама
две филии хляб 
малка глава стар лук
четири скилидки чесън
чаена лъжичка кориандър
чаена лъжичка кимион
едно яйце
около две супени лъжици нарязан на ситно магданоз

олио за пържене
брашно за овалване на кюфтенцата


две скилидки чесън
малка глава стар лук
две малки консерви домати 
чаена чаша бяло вино
равна чаена лъжичка кориандър
равна чаена лъжичка кимион
чаена лъжичка червен пипер
сол и захар

зехтин

люто чушле или лют червен пипер 

                    магданоз и/или мента



   За да ви е по-лесно продуктите особено за доматения сос съм ги наредила по ред на прибавяне/използване.

   Рибното филе може да е всякакво, важното е да сте го почистили идеално от кости и костички!



Кюфтенцата:

  • Нарязвате / накълцвате рибеното филе на ситно.
  • Смесвате го с всички продукти като яйцето го разбивате отделно и прибавяте такава част от него, че да получите нормална смес за кюфтета.Много е важно и нарочно го отбелязвам, защото всички имаме различни по размер яйца и има опасност да дойде в повече.То трябва да обедини, но не и да направи рибената кайма рядка.Защото от всичко друго може да сложите повече или по-малко, но яйцето ще направи така, че да имате перфектната смес за кюфтенца.
  • Оформяте кюфтенца и ги слагате в хладилника за двайсетина минути.
  • Набрашнявате, изтупвате от излишното брашно и изпържвате в олио.Не е необходимо да е много мазнината, само да покрива дъното на съда.
  • Готовите кюфтенца оставяте настрана.

Доматеният сос:
  • Може да използвате олиото, в което пържихте кюфтенцата като го прецедите.Не трябва да има изгорели парченца.Ако прецените, че не е добро, използвайте ново количество.Отново колкото да покриете съда където ще приготвяте соса, затова ако използвате едно и също олио и то е повече, отлейте от него.
  • Загрявате олиото.Пускате вътре нарязани на много ситно лук и чесън и буквално само ги разбърквате.
  • Изливате веднага доматените консерви.Аз използвам две малки,защото такива купувам, но ако имате големи, използвайте една.
  • Ако доматите ви са цели, с ръце ги намачкайте, а ако са ви готови нарязани оставяте ги така.
  • Доматите трябва да се готвят на слаба температура на котлона.
  • След десетина минути, когато част от водата на доматите е извряла прибавете виното, подправките, включително сол и захар на вкус.Лютата част от рецептата е по желание, затова сложете нарязано люто чушле или лют пипер колкото искате или изобщо пропуснете.
  • Оставете соса да се готви докато голяма част (но не всичката) от излишната вода се изпари.Не посочвам точно време, защото зависи от доматите.
  • Пускате кюфтенцата и оставяте докато се получи гъст и богат доматен сос.Котлона трябва да е много слаб.
  • Спирате котлона, напръсквате със зехтин и разбърквате.
  • Оставяте десетина минути ястието да си почине и тогава сервирайте.Трябва да са топли,но в никакъв случай горещи.А на мен ми харесаха и съвсем изстинали.
  • Сервирате с нарязани магданоз и/или мента.
  • Аз нямах мента и сложих само магданоз.
  • Не прекалявайте с количеството.Просто няколко ситно нарязани листенца.


   Когато опитах кюфтенцата без сос почти бях решила, че ще го пропусна, но когато те се сготвиха и попиха ароматните домати, станаха толкова сочни и допълнително овкусени, че разбрах, че двете не могат поотделно.Комбинацията е съвършена!


   Между другото, това са подправките и на кюфтетата, които правя със свинско месо или смес, така че ако не сте фен на рибата, но сте фен на кюфтетата, може да направите всичкото това с обикновено мляно месо.Доматения сос ще подхожда на всякакви кюфтаци.



Преди да бъдат довършени или по точно казано осъвършенствани в доматения сос, кюфтенцата изглеждаха така:






   Тъй като с тази рецепта сме на рибена тематика, ви предлагам и тези рецепти с участието на риба:

Лятна рибена чорба

Лятна плакия с риба


Един шаран, две ястия, три соса


Риба с лимонено-маслен сос на тиган


Ароматна пълнена пъстърва на фурна











   

Няма коментари:

Публикуване на коментар