И да не пиша повече, заглавието казва всичко.
Толкова е обикновено това ястие, че няма как да не е вкусно.То си е класика в жанра, защото патладжани, доматен сос и моцарела са родени да бъдат комбинирани.
Уточнение:
През лятото доматеният сос почти непрекъснато присъства в кухнята ми.Дори си правя повече, държа го в хладилника и като реша си го позвам.
Въпреки, че говорим за лято, аз предпочитам да използвам домати от консерва, защото са с по-гъст сос, вече имат някаква обработка и вкуса и самия сос са по леки и нежни накрая.Ако щете дори не е така кисел като пресните домати, което пък означава че слагам по-малко захар за подобряване на вкуса.
Разбира се когато има пресни консервни домати от сорта "рома", използвам тях, като ги смилам, но дори и тогава слагам в соса малко консервирани домати.Както казваше баба ми, получава се по "благ" вкус.
Ако обаче имате домашни сланчеви сладки домати, смелете си тях и ги използвайте, като количеството си го представете да е колкото консерва домати.
Какво използвах:
Два патладжана
Топка моцарела
Консерва домати
Пет скилидки чесън
Сол и захар за доматения сос
Сол за патладжаните
Зехтин
Четири супени лъжици пармезан
- Измивате патладжаните и по желание ги обелвате
- Разрязвате ги на половини
- С остър нож правите няколко резки отгоре без да ги пробивате
- В съд за печене напръсквате с малко зехтин и нареждате половинките патладжан
- Поръсвате със сом и зехтин отгоре и слагате в загрята на 200-220 градуса фурна
- Докато патладжаните се пекат,приготвяме доматен сос.
- Доматен сос приготвям със затворени очи по един и същи начин, но вие си стойте с отворени и сложете капак задължително за да не ви напръска
- В тенджера изсипвате консервата домати, като с ръце намачквам доматите ако са цели.Изплаквам консервата с вода (около една трета я пълня и изплаквам) и излизам при доматите.Нищо друго не слагам в този момент.
- Оставяте на слаб котлон да се готви, което означава да се изпари водата и да се сгъсти.Ще кажете защо слагаш вода след като трябва да се изпари, ами защото така се готви по-дълго и съм констатирала, че консервата домати плюс това количество вода за времето в което се готви се получава идеалното обработено или съответно доматено пюре.
- Задължително сложете капак, защото пръска
- Към края пресовайте скилидки чесън и ги добавете
- Чак когато водата изври и доматите се сгъстят, прибавете сол и захар на вкус, като напоследък слагам нерафинирана захар, която изобщо не променя вкуса на соса, само леко го потъмнява.
- Спирате котлона и слагате зехтин, като бъркате непрекъснато за да може да се поеме добре.На една консерва домати две супени лъжици са достатани, дори може и по-малко
- Патладжаните са омекнали и с вилица или лъжица притискате омекналата среда за да се получат лодки
- Нареждате парченца моцарела и слагате от доматения сос в патладжаните
- Отгоре поръсвате с пармезан и връщате във фурната.На една лодка пармезана е около една равна супена лъжица
- Не е необходимо да се пече много, затова може да изключите фурната и да ги оставите да се запичат в горещата фурна, достатъчно е.
- Оставете леко да "дръпнат", не ги сервирайте врели от фурната.
Няма коментари:
Публикуване на коментар