Страници

сряда, 24 юли 2019 г.

Лятна рибена чорба

       В нашият сухоземен град прясната риба обикновено е в размразен вид, като изключим шараните, които доизживяват живота си в малки басейни в рибарниците.Важното е все пак, че си имаме риба на разположение, особено ако в един летен ден най-случайно на някой като мен му идва на ум да прави рибена чорба.За рибената чорба както съм чела от големите книги е хубаво да се използва няколко вида риба и затова влизайки при рибарката се надявах, че ще имам избор.
   В тази специално рибарница, където купувам риба вече толкова години почти винаги има амур, една риба, която в къщи много често се приготвя.Дали печена с доматен сос, дали на тиган, но тя е едно от отвърдените рибни присъствия у нас.Освен това винаги има шарани, а ако съм късметлийка нацелвам да са изчистили от тях и обикновено вчимам всичките парчета.И разни други рибоци има, каракуди разни, сомове се намират.С което искам да кажа, че са тази моя лятна чорбичка може да се използва рибата, която имате или която има налична в магазина или която сте си наловили сами или която котката ви е откраднала от съседите.




Какво използвах:

парче амур, парчета толостолоб
/ вие обаче си действате с вашите наличности/
картоф
тиквичка
морков
домат
девесил
копър заедно със стъблата
сол
черен пипер
олио



Освен, че е супер свежа и лятна, тази чорба се приготвя доста бързо.
Не правя застройка, не слагам фиде или ориз, само риба и зеленчуци.
Все пак, лято е.

  • Започнах с варенето на рибата.Нарязах я на малки парчета за да стане по-бързо, освен това почистих костите.Да, да зная, че е по добре всичко да е вътре, но исках да стане бързо.Така че този момент е както решите.
  • Посолих и поръсих с чаена лъжичка стрит девесил.
  • Десетина минути по-късно прецедих бульона, натроших сварената риба и добре огледах да няма някоя останала костица.
  • В бульона изсипах нарязаните на кубчета всички зеленчуци.
  • Добавих още малко вода и нарязан копър (стеблата на ситно, защото пускат и те страхотен аромат).
  • Добавих и сварената риба, нищо че накрая стана на трохи.Но ако това не ви харесва и я искате на парченца, сложете я накрая.
  • Варих до сваряване на картофите, което беше десетина минути.
  • Поръсих с още копър, черен пипер, лимонов сок и оставих така да си стои за да може всички аромати да се смесят в едно рибено течно съвършенство.Може да си поръсите още девесил, ако ви е малко.Освен това аз си я направих гъста, но вие можете да налеете повече вода.Импорвизирайте с количество и вкусове.





Имам си още една рибена чорбица в блога, тя обаче е за зимно време:


А амура, който присъства в тази чорба често пъти го приготвям с любимия ми печен доматен сос:


А много вкусна рибена чорба хапнах на един наш остров:



И преди доста време когато събирахме впечатления и спомени по Северното черноморие:





За още споделени рецепти и разказани истории, заповядайте във Фейсбук страничката на блога:






Няма коментари:

Публикуване на коментар