Страници

вторник, 13 октомври 2020 г.

Пай с тиквички и сирена

 

В къщи този така наречен пай е известен като "Онова дето прилича на баница"



    Истината е, че ако беше направено като запеканка с нарязана на кръгчета или на кубчета тиквичка, изобщо нямаше да се хареса.Но настъргана и разбъркана, това вече е друго нещо.Така се топи в устата заедно с всичките сирена, които съм сложила вътре.Защото откъм сирена може да използвате всички, които обичате.
    Наричам го пай, въпреки, че не е точно такъв, но идеята ми дойде от един пай със зеленчуци, където основата беше от настърган кашкавал запечен предварително.Нещо като основа вместо тесто.Аз обаче предпочитам моят кашкавал да е запечен отгоре, затова и моят пай може да се анрече обърнат.




Какво има в пая:

три средни по големина настъргани тиквички
кашкавал
гауда
може и обикновено саламурено сирене (но да няма много вода в него)
 две яйца
две трети чаена чаша кисело мляко
 половин чаена чаша брашно 
чаена лъжичка бакпулвер
кашкавал и пушено сирене за отгоре



  • Настъргваме тиквичките на най-едрата страна на рендето.
  • Отцеждаме водата от тях, но не е необходимо чак да ги слагате в кърпа и да стискате колкото сила имате или разни други силови процедури.Притискате с ръка и колкото излезе, толкова.
  • Прибавяте нарязани на кубчета или настъргани сирена.При мен има кубчета кашкавал и гауда, малко натрошено бяло сирене.

Сирената наистина може да са всякакви и като се замислите, щом се намират във вашия хладилник, те ще са тези, които обичате.Много се съмнявам да си правите колекция от сирена, които не ядете.Затова и пая ще стане вкусен по вашият вкус, защото вътре ще са вкусовете, които обичате.Ако пишех книга, това щеше да е заглавието "Мои рецепти, по ваш вкус"

  • Прибавяте яйцата, киселото мляко в което сте шупнали бакпулвера, брашното.
  • Разбърквате всичко много добре.
  • В тавичка или съд за печене слагате хартия за печене.Идеята е тя да отнеме излишната течност от тиквичките или сиренето и пая да се изпече добре.Дори може да сложите двойно сгъната.
  • Пека до зачервяване.Може да проверите с нож или шиш и ако излязат сухи, изпечен е.Важно е и долната част на пая да е стегнала, не само отгоре.
  • Чак след като е изпечен поръсвате отгоре с настърган кашкавал и пушено сирене.Ако ви е меко и трудно се стърже, нарежете на кръгчета.
  • Печете докато се разтече всичко и хване коричка.
  • Паят се яде топъл.В никакъв случай горещ и за предпочитане не и студен.





И още една рецепта, която прилича на пай, но е с основа бутер тесто:

Бутер тарти с тиквички


И едно разкошно руло с много нежна плънка и аромат:


Руло с тиквички и нежна плънка от крема сирене с аромат на меродия






Няма коментари:

Публикуване на коментар