Страници

петък, 3 март 2017 г.

Свински ребра/гърди и картофки с подправки на фурна

 


   Национален празник,почивни дни,събирания...Все поводи да има хубав обяд колкото и да не ми се занимава тези дни.Хубавото е,че има рецепти, за които не се изискват дълги приготовления,а само съд за печене,подправки и фурна.А да и нещо,което да сложите в съда и във фурната.
     Аз се оказах с малко повече от два килограма свински ребра или по скоро гърди.Вярвате ли или не,но досега не бях правила нещо по-различно с такова месо от обичаните рецепти със зеле или ориз.Затова реших половината да приготвя с кисело зеле както обикновено,а другата половина да експериментирам с някаква марината или подправки.
     Един час преглеждах рецепти в нета и честно казано 99% от всички рецепти включваха мед и соев сос и общо взето всички познати подправки в различни комбинации.Затова реших да заложа на сигурното и да ги направя с мои любими подправки и да видим какво ще стане.Ами станаха,че и отгоре...
    Докато избирах подправките, видях едно пакетче сминдух,което от много време се чудя как да използвам.Ако не знаете, сминдуха се използва като част от мерудията и когато го отворих разбрах защо.Много аромат се беше събрал в едно малко пакетче.Замириса ми на топъл хляб поръсен с мерудия,ама от оня хляб,дето го печаха в селските фурни на камък и с истински огън.


Какво е необходимо:

свински ребра,с месце по тях или свински гърди - 1 кг
чесън на прах - 2 препълнени супени лъжици
чубрица - 1 супена лъжица
сминдух - 1 супена лъжица
сол - 1 супена лъжица
олио - 1 кафяна чашка
червен пипер
картофи
сол и сминдух за картофите


Измивате ребрата/гърдите.От тези,с които разполагах избрах тези с по-малко сланинки по тях.Киселото зеле носи на мазничко,но иначе не е толкова добре.
В една купа смесих чесъна на прах,чубрицата,сминдуха и солта.Прибавих олиото и около половин чаена чаша вода.Водата я сложих за да мога по лесно да разпределя сухите подправки върху месото.
Хубаво размесих всичко и наредих в съд за печене.
В купата където остана част от маринатата изсипах нарязани картофи,добавих още малко сол и сминдух и хубаво ги разбърках.
Наредих картофите около месото и отгоре поръсих с червен пипер.
Ако обичате пикантни ястия,червения пипер може да е лют.
Залях с половин чаша вода.
Завих с фолио и сложих в загрята на 220 градуса фурна.
След час махнах фолиото и оставих на 200 градуса още 20 минути.Имайте предвид че моите парчета бяха доста големи.
Тези парчета,които ми се видяха по препечени ги обърнах за да се потопят в соса.
Като заключение ще споделя,че сминдуха се усещаше повече върху картофите,отколкото върху месото.Но пък какви картофки станаха,превъзходни!
Трябва да си призная,че от тях си сложих допълнително и определено друг път ще направя само картофи с тази подправка.

Сервирайте задължително със салата!




Заповядайте при мен и във Фейсбук,за сладки приказки за рецепти и разкази от тук и оттам:

Няма коментари:

Публикуване на коментар