Сварeният ориз трябва да се охлади.
Смесваме каймата с ориза, кориандъра и черния пипер. Сол, ако е необходимо и няма в смляното месо.
Оформяме кюфтенцата и ги оставяме в хладилника, за да се стегнат за минимум 30 минути. Целта е при варенето да не се разпаднат
В тенджера с вряща вода (около един литър при мен) пускаме кюфтенцата. Водата не трябва да е много, но трябва да ги покрива. Варим ги около 15 минути, или докато преценим, че са сварени, което зависи от големината им. Изваждаме ги от водата когато са готови.
Разбъркваме киселото мляко с брашното и правим сос, като сгъстяваме водата, в която са варени кюфтенцата.Нека кипне за секунда (важно е за да няма суров вкус на брашно) и веднага махате от котлона за да не се сгъсти прекалено.Връщате в соса кюфтенцата, като трябва да са добре покрити от соса.
Ако е необходимо, се посолява, но обикновено водата е достатъчно овкусена от кюфтенцата и подправките в тях.
Ако водата ви е повече и нямате нужда от много сос, махнете част от нея
Оставете готовото ястие десетина минути за да може ароматите да се смесят и кюфтенцата да станат още по сочни от соса.
- Може да прибавите и други подправки към мляното месо, но опитайте поне веднъж само с кориандър и черен пипер, така стават много нежни и леки.
- Във водата, в която се варят кюфтенцата може предварително да сварите зеленчуци като целина, морков, пъщърнак, стъбла от магданоз, които не забравяйте да извадите когато правите соса.Всъщност може да ги смелите и добавите, но тогава вече рецептата ще е съвсем различна, но е идея все пак, ако тази рецепта ви се вижда прекалено обикновена
Няма коментари:
Публикуване на коментар