Страници

понеделник, 16 октомври 2023 г.

Мусака с прясно зеле

 

Започвам отдалеч, че бай ви Иван известен още като тате беше рожденик.Той колкото мрази да се споменава това, толкова и очаква да има пържени кюфтета за обяд в този ден.
Аз обаче реших, че той заслужава "три дена яли, пили и се веселили" най вече първата част, защото втората не е кой знае колко популярна у нас, а третата е забранена защото нали уж няма да споменаваме рожден ден.
Както се казва в старите приказки, речено-сторено. Имах си мляно месо за кюфтета и ето как изпълних едно негово желание.За мусака със зеле.За тази мусака ми говори от години вече, защото много я харесва от едно заведение където често обядваме до работа.И всеки път като я яде там ми казва, че трябва да му я направя.Ами ето я и моята.
Рецептата има и пипкав вариант какъвто аз направих сега, но има и по-бърз и двата ще ви ги разкажа подробно в частта с приготвянето.





Както повечето от вас знаят, аз не приготвям големи количества.Това е като за двама с допълнително.Ако обаче имате голямо семейство и искате повече, просто увеличете количествата.

Какво използвах:

Прясно зеле нарязано на ситно - 250 грама
Червена чушка
Домат
три-четири скилидки чесън

Мляно месо - около 150 грама

Риган (може чубрица)
Сол
Олио

три супени лъжици ориз (или както казвам ръсвате една шепа)

две яйца, две супени лъжици кисело мляко, супена лъжица брашно, сол

  • В тиган с две супени лъжици олио задушавам първо зелето.
  • Когато омекне добавям мляното месо, наливам малко вода ( две три супени лъжици) за да го разбия по-лесно и задушавам докато се сготви.
  • Тази рецепта както споменах може да се направи и пипкаво и по забързано.Като за първи път реших да се постарая като смлях червената чушка, домата и чесъна.Не съвсем на пюре, но все пак на много ситни парченца.Ако не ви се занимава да вадите уред, нарежете ги на ситно.
  • Прибавих зеленчуковата смес към зелето и месото и разбърках добре.
  • Поръсих с риган.Но и чубрица ще върви добре тук.
  • Накрая прибавих и ориза и разбърках.
  • Може в този момент да налеете вода (за моят ориз използвах една чаша с вместимост 200ml) и почти да довършите в тигана ястието, но може да пресипете в тавичкаq да залеете с вода и да си продължите във фурната ястието.
  • Тъй като месото ми не беше мазно, поръсих с олио ястието, приблизително две супени лъжици.
  • По време на готвенето, дали в тигана или във фурната, може да се наложи да долеете вода заради ориза (различни видове, различна вода), доливайте винаги гореща.
  • След като е готово правим заливка.
  • Разбивам яйцата добавям киселото мляко и брашното, посолявам с щипка сол и разбивам до гладка смес.
  • Ако ястието е готвено в тиган сега го прехвърляме в тавичка и заливаме.Ако си е било в тавичката, заливаме и оставяме да стегне.
  • Ястието не се яде горещо, оставете го да си почине, нека е само леко топло.










Няма коментари:

Публикуване на коментар