Нямам идея защо са го нарекли този щрудел виенски и дали виенчани изобщо са го виждали, но като човек, който не обича особено плодове в сладкиши, освен ако не са изцяло прикрити ( като кекса с настъргани ябълки например), мрази орехи в сладкиши ( освен когато не са смелени добре), за този сладкиш в който плънката е ароматна и карамелена, а ядките са бадеми, възкликнах само едно:wunderbar!!! Дори вече замислям да направя на близки приятели като сладък подарък от мен.
Какво използвах за един щрудел:
една одринска кора
/или две обикновени, ако нямате/
/или две обикновени, ако нямате/
четири средно големи ябълки
три супени лъжици кафява захар
две супени лъжици галета
три супени лъжици масло ( две за плънката и една за намазване на кората)
супена (равна) лъжица канела
две супени лъжици натрошени бадеми
две супени лъжици тъмни стафиди
пудра захар за поръсване на готовия щрудел
- Нарязах бадемите на парченца.Същото се случи и със стафидите, които ако са ви много сухи може да накиснете за десетина минути в топла вода.
- Нарязах ябълките на тънки резени.
- В тенджерка сложих двете лъжици масло, галетата и разбърках.
- Прибавих ябълките и ги поръсих с кафявата захар.Добавих и натрошените бадеми.
- Като започнаха да потъмняват от карамелизирането ги махнах от котлона.
- Намазах кората с масло.Сложих плънката по цялата повърхност.Канелата я поръсих тук, а не я сложих в плънката при приготвянето й.
- Двата края прегънах навътре за да са подпъхнати краищата и завих на руло.
- В тавичка сложих хартия за печене и поставих рулото със свободния край от долната страна.
- Пекох около 15 минути колкото да започне да порозовява кората.
- Взимате в една купичка вода и като извадите тавичката със щрудела, напръсквате около него.Не върху, а около и виждате как капките веднага започват да се изпаряват.
- Бързо покривате с хартия и отгоре кърпа.Така щрудела ще омекне без да се навлажни.Правя това, защото не обичам да ми хрупат корите и да се разпиляват по цялата чиния.Искам си ги изядени всичките.
- В оригинала намазват с масло и отгоре, но аз си го спестих.Ако обаче искате, действайте смело.
- По мое лично мнение този щрудел се яде леко топъл, поръсен обилно с пудра захар.Не че е лош студен, но леко топличък с кафето беше разкошен.
Още сладкиши с ябълки в блога, които може би ще ви харесах, както се харесаха та доста фенове на ябълките, които познавам:
Докато поръсвах щрудела с пудра захар си помислих, че не съм ви споделяла за един трик как пудрата ми захар винаги ухае на ванилия и оснен това винаги зная къде са ми пакетчетата с ванилия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар