Аз щолен бях тръгнала да правя или по точно мини щоленчета, които да занеса на едни приятели, с надеждата, че като е нещо толкова популярно, ще има една най-много две рецепти.Както винаги всеки си е правил както си е искал и както си му е на вкус.Както правя и аз в края на краищата.
Рецепти както казах имаше различни, но като цяло се открояваха такива с бакпулвер и такива с мая.В тези с бакпулвер използваха крема сирене или рикота, а в тези с мая, прясно мляко.И понеже правя доста хлебчета, в които използвам мая, а крема сиренето някак ме привличаше повече като продукт, се спрях на варианта в бакпулвер.Както и очаквах крайния резултат имаше повече вид на курабии, затова и така ще ги наричам.Най-вече за да не подвеждам всички вас, че това по вид е класически щолен.Не е.Но пак се получи много вкусно.Както казва майка, ти слагай толкова масло в едно тесто и как няма да стане вкусно.
Рецептата е по идея на една мила дама от Фейсбук страничката на блога, която ми снима нейната рецепта и аз се придържах основно към нея.Така де, щом е изпробвана, защо да не се възползвам.Благодаря много на Недялка Иванова.
Какво използвах:
две чаени чаши бяло брашно
100 грама масло + още една супена лъжица за намазване на готовите курабии
125 грама крема сирене ( използвах натуралната "Филаделфия")
едно яйце
половин чаена чаша захар
една ванилия
пакетче бакпулвер
щипка сол
капки есенция ром
настъргана портокалова кора - около чаена лъжичка
натрошени на малки парченца ядки (бадеми, лешници,кашу) и нарязани сушени плодове ( червена боровинка,стафиди,кайсии) - общото количество при мен беше една чаена чаша, но слагайте колкото искате
пудра захар за поръсване
чаената чаша, с която отмервах е с вместимост 200ml
- Пресявате брашното, прибавяте бакпулвера, буквално щипка сол и разбърквате добре.
- Добавяте един след друг всички останали продукти.
- Яйцето, маслото, което сте размекнали предварително, крема сиренето.
- Размесвате добре и добавяте сушените плодове и ядките , които са нарязани на парченца.
- Добавяте по желание и ако обичате настъргана портокалова кора ( като предварително сте измили добре портокала), ванилията, есенцията.Аз малко прекалих с есенцията, но пък какъв аромат имаха само.Допълнение: може да замените есенцията с ликьор, с истински ром и си мисля,че с амарето ще стане много добре.
- Получавате едно меко и лепкаво разбъркано тесто.
- Ако ви се е размекнало прекалено сложете го за малко в хладилника.
- Намокряте си ръцете и правите топчета с каквато големина искате.
- Нареждате топчетата в тава върху хартия за печене ( заради маслото ще се разлеят, затова им оставяйте място) и печете.Моите ги пекох на 190 градуса докато почнаха да стават златисти, т.е. около десетина минути.
- Заради маслото няма да станат твърди при печене, затова вадете в момента когато станат златисти.
- Веднага ги намазвате с разтопеното допълнително масло.Изключете фурната и върнете вътре за около 2-3 минути.
- Вадите готовите щолен-курабии и ги оставяте да изстинат.
- Поръсвате или ги овалвате целите обилно с пудра захар.
- От това количество получих 15 броя средно големи щолен-курабии.
Оригиналната рецепта:
Страхотни. Миналата година ги правих и тази година задължително ще ги приготвя ❤️❤️❤️
ОтговорИзтриванеХубав ден, Светле
Много се радвам, че съм присъствала в твоя дом с моите курабийки :) Благодаря, Мария :)
Изтриване