Страници

вторник, 10 декември 2019 г.

Варено в зелева чорба свинско руло с праз

   
    Има рецепти, които не могат да се приготвят по всяко време на годината.Като например тези със зелева чорба.Но пък когато това време настъпи, позволете да ви приканя да си ги направите.Всички които знаете.А ако опитате моите се надявам да ми споделите дали са ви харесали.
   Почти не познавам човек, освен тези, които се дърпат да опитат подобни рецепти, който да не е опитал това руло и да не му е харесало.Защото зелевата чорба когато е прясна и чиста добавя един много хубав кисело-солен вкус на това руло, който определено "отваря" апетита.За който поначало си има апетит като мен, това означава допълнителни порции.
   Това руло може да си го направите като основно, като предястие, като мезе.Може да си направите едно голямо или няколко по-малки или пък много големи, защото съм сигурна, че ако такъв вид ястия ви харесват и това руло ще ви хареса.На всичкото отгоре се приготвя много лесно.



Рецептите ми досега в блога със специалното участие на зелевата чорба:






Какво използвам:

свинско месо (плешка) - 1,2 кг
два крехки стръка праз
риган /чубрица/
черен пипер
един литър зелева чорба 

Ако искате наистина богат вкус, овкусете зелевата чорба с:
пет-шест зърна черен пипер
две-три зърна бахар
един дафинов лист




  • Важно е месото да е един голям къс.Не е необходимо да се придържате към моите количества,Когато процетете рецептата ще видите, че и на око ще се оправите.
  • С помоща на остър нож, така разрязвате месото, че да получите основа за навиване на руло.
  • Начукването не е задължително, но може да му ударите няколко удара с чука за месо.
  • Отделно задушавате за съвсем кратко нарязан праз, овкусявате с подправка и съвсем малко сол.Празът не трябва да омеква, защото при готвенето по-късно може да стане на каша.Казвам подправка, защото може да изберете риган, изпробвано и с чубрица, обичано и само с черен пипер.Дори бих казала, че само с черен пипер е много добре, особено ако слагам аромати в зелевата чорба.
  • Слагате плънката по цялото месо.
  • Навивате стегнато и поставяте рулото с края надолу в тенджера под налягане.Разбира се може и в обикновена, просто ще ви отнеме повече време приготвянето.
  • Ако се притеснявате, че рулото ще се разтвори, завийте с връв, но ако както при мен рулото се подпира добре в тенджерата, няма нужда.
  • Не се притеснявайте, че може да излезе малко от плънката, после може да използвате течността за супа и ще ви хареса да има праз в нея.
  • Заливате със зелевата чорба и варите на слаб котлон до готовност.По желание за още по-богат вкус слагам зърна черен пипер,бахар и дафинов лист.
  • В тенджера под налягане варя точно 40 минути.Много е важно да варите на слаба степен (тази която е за зеленчуци) и на най-слаб котлон.
  • Вадите готовото руло, покривате с капак и оставяте поне 15 минути.Така ще можете да го нарежете на хубави резени.
  • Вкусно е и топло и студено.

   Зелевата чорба в, която го варим това руло е идеална основа за супа.Може да е без месо, само добавяте вода или бульон, картоф, ориз или фиде, праз вече си имате, защото така или иначе ще излезе малко от плънката.Но може да добавите и още.Застройка и готово.

   Ако искате да има месо в супата, като слагате рулото сложете острани няколко парчета месо и после го накъсайте в супата.Нищо не се хвърля в нашия случай и всичко е невероятно вкусно заради главния герой, зелевата чорба. 

   Погледнете посочените по-горе рецепти и може да използвате течността и с тях.




Няма коментари:

Публикуване на коментар