Страници

неделя, 8 декември 2019 г.

Скалички

   
   Много отдавна исках да си направя скалички и да ви призная, получиха ми се приказни.Започнах да ги снимам обаче и започна моя кошмар.Мразя мрака на зимата! До прозореца, под прозореца, от ляво, от дясно...Не и не.Тъмен обект с лъскава повърхност в тъмно място с отблясъци.Ужас някакъв.Но пък скаличките станаха толкова хубави, че реших в крайна сметка да ги разкажа, а при следващото им правене ще ги заснема по-добре.



Какво използвах аз:


смлени бисквити - две чаени чаши
смлени ядки (орехи при мен) - една чаена чаша
масло - 100 грама
прясно мляко - две супени лъжици
какао - три супени лъжици
четири капки есенция ром

половин шоколад
малка бучка масло за гланц
кокосови стърготини/кокосово брашно


  • Посочвам ви количествата в полуготов вид, защото е много по-лесно отколкото да ви разказвам рецептата в пакети бисквити или в грамове смлени ядки.
  • Бисквитите веднага ви признавам, че ги натроших по бързата процедура като ги сложих в торбичка и с точилката притисках докато станаха на ситни трохи.Не само, че е по лесно и бързо, ами и не се смилат на брашно, а аз не исках да станат на прах.Ядките ги меля в машинката за мелене на кафе.
  • Смесих бисквитите, ядките, разтопеното масло и прясното мляко за да се получи по добра смес за оформяне.Капнах и есенция ром.Жестоко става с нея.
  • Готовата смес оставих в хладилника за десетина минути и после оформих скаличките.
  • Няма да ги правите еднакви, нито като съвършен конус.Къде сте виждали перфектни скали, нали така?
  • Готовите скалички отново слагате в хладилника и чак тогава си разтопявате шоколада за заливката.Сложих и съвсем малко масло.Буквално една бучка 1см за да направи шоколада гланциран.С лъжичка залях всяка една скаличка отгоре и поръсих с кокосово брашно или стърготини.Но може да пропуснете това, ако нямате.Те реално не се усещат, а само придават заснеженост на нашите скали.
  • От това количество ми се получиха пет скалички с нормална големина, точно колкото да си я хапне човек без да му дойде много.Защото с това масло и ядки, не са никак леки тези скалички.















Няма коментари:

Публикуване на коментар