Когато дойде есента и започнем да замразяваме лятото за зимата,отделям едно цяло чекмедже от малкия фризер за чушки.Ако ми се чудите защо го правя,след като в супермаркетите има целогодишно,ще ви отговоря че като вкуса на летните зеленчуци пораснали на нашата земя,няма.Особено що се отнася до червените и зелени чушки или както ги наричат някъде и пиперки.И това е моят начин да пренеса този вкус и за зимата.В торбички нареждам цели за пълнене,нарязани на парчета за миш-маш,нарязани на малки парченца за супа и разбира се,печени и обелени,една голяма част от които използвам или за пълнене със сирене и яйца или за по-мързеливия вариант,тази фритата.
Докато в другите случаи използвам и зелени и червени,за печените предпочитам червени.Много ги обичам с тази тяхна сладост.Любими са ми.Особено със сирене се допълват идеално.Сладко и солено.
Докато в другите случаи използвам и зелени и червени,за печените предпочитам червени.Много ги обичам с тази тяхна сладост.Любими са ми.Особено със сирене се допълват идеално.Сладко и солено.
А фритата е нищо повече от един голям омлет на фурна,а моята фритата с печени чушки,както казах е мързеливия начин да изпека пълнени с яйца и сирене чушки.Но фритата звучи много по изискано,нали?
Какво използвам:
печени червени чушки
сирене
яйца
олио
... в количество колкото повече,по добре.
Тези от вас,които наминават наоколо по-често са забелязали,че имам доста рецепти,в които обичам да се усещат само и единствено основните продукти,без да ги разкрасявам с подправки.
Тази е такава рецепта.
...което не означава,че ако имате необходимост от различен вкус,да не си сложите някоя мерудия в яйчената смес.Също така може да смесите и със зелени.
- Накъсвам печените чушки на дълги парченца.Много подходящи са тези чушки,които са се препекли или са се разкъсали при печенето и беленето.Понякога нарочно такъв "бракуван" го замразявам в отделни пакетчета и си отбелязвам да ги използвам за фритата или само с бъркани яйца.
- Нареждам на дъното на тавичката един пласт от печените чушки.
- Отделно смесвам сирене и яйца и тази смес изливам върху чушките.
- Останалите чушки нареждам отгоре,но не плътно и малко разбутвам яйчената смес,така че част от чушките да се смесят с нея.
- Може и предварително да смесите чушките с яйцата и сиренето и просто да ги запечете,но така се получава с една идея по-красиво при сервиране.
- Пека на силна фурна докато стегне и даже обичам леко да препека отгоре.
- През лятото разбира се тази фритата я приготвям с току що опечени чушки и задължително сервирам със свежа салата.
Ако имате топъл хляб и обяда или вечерята са ви измислени:
А защо не и този
Ако обичате фритати и да импровизирате с тях,ето ви една идея за:
Фритата А Ла Капрезе
Фритата А Ла Капрезе
Няма коментари:
Публикуване на коментар