Страници

вторник, 29 януари 2019 г.

Фалафели (приготвени на фурна и сервирани с хумус и салата "почти табуле")


   Толкова години минаха от екскурзията в Израел,а още помня тези нахутени топчета наречени с веселото име фалафели.И хумусът и българското сирене на закуска в хотела и всичките щуротии,които ми се случиха там.Но по темата...
   Оказа се, че родината на фалафелите била Египет.Приготвят се от нахут или брашно от бакла или заедно,но по нашите ширини, който реши да си прави фалафели използва нахут.Още повече,че те се сервират обичайно с хумус,така че с едно накисване и смилане на нахута,може да си направите тези две вкусотии.
   Може би е по-правилно да не ги наричам фалафели,а кюфтенца от нахут,защото,фалафелите традиционно се пържат.Аз обаче реших,че вместо да вадя тигани,да се пръскам,да се вмирисвам,по добре ще е просто да сложа хартия за печене в тавичката и да ги изпека.
   Най-странното,което се случи е, че аз съвсем случайно реших да си направя и салата табуле (не много оригинална,но все пак) за свежест,а то се оказа че си било съвсем естествено тя да присъства на масата когато има фалафели.Защото фалафелите си искат нещо свежо.Дали салата,дали само нарязан домат,но си трябва.



Какви продукти използвах:

За фалафелите ще ви трябват:
чаена чаша сух нахут
глава лук
скилидка чесън
магданоз - нарязан около две супени лъжици
сол и червен пипер
чаена лъжичка кимион
чаена лъжичка кориандър
кафяна лъжичка бакпулвер
галета

За хумуса:
чаена чаша сух нахут
две супени лъжици тахан
чаена лъжичка кимион
сол
две супени лъжици лимонов сок
зехтин и червен пипер за сервиране

За салатата почти-табуле 
домат (аз използвах черита)
червен лук
магданоз
кус-кус
сол и зехтин



Първо и най-важно когато решите да си спретнете този разкошен обяд или вечеря е да си накиснете нахута от предната вечер.Или от сутринта за вечерта.Или да си купите готов сварен в консерва.


Накиснатия нахут го варя в тенджера под налягане точно 40 минути.
Отцеждам и смилам с чопъра.
Тъй като и фалафелите и хумуса ще се приготвят от смлян нахут,смилате всичко и после си го разделяте както искате.При мен беше наполовина.

Преди да измиете чопъра,смелете в него лука,чесъна и магданоза.



Фалафелите:
  • смесваме смления нахут със смлените лук,чесън и магданоз
  • добавяме кимион,кориандър,червен пипер,сол
  • добавяме и бакпулвера и смесваме добре
  • готовата смес я прибираме в хладилника докато фурната се загрее на 200 градуса
  • ако се придържате към оригинала изпържете ги в мазнина
  • аз моите ги направих на кюфтенца и ги овалях в галета,с идеята не само да не се разпаднат,но и да имат коричка като пържените
  • пекох ги около 20 минути


Хумусът:
  • смесих нахута с тахана
  • подправих с кимион и сол,добавих и лимонов сок
  • опитвайте на вкус 
  • сервирайте задължително със зехтин и поръсете с червен пипер


Салата "почти табуле":
  • докато фалафелите се пекат и приготвяте хумуса,залейте кус-куса (истински,а не пастата) с гореща вода и оставете да набъбне
  • нарежете на ситно домат,червен лук и магданоз
  • объркайте със зехтин и сол
  • в оригинала магданоза е много,освен това се добавя и лимонов сок,но аз по някаква причина не обичам магданоз с лимонов сок и не слагам
  • салатата е страхотно свежо допълнение към фалафелите и хумуса


За още повече оригиналност може да си вземете арабски хляб и в него да си сложите хумус,салата и две три фалафелчета.Загръщате като джоб и се наслаждавайте на комбинацията.





Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога,където се случват още повече рецепти и истории:




Тенджерките,които имат друго приложение,но аз както се оказва им намирам всякакво, са ми от това уютно местенце,където има страхотни нещица за дома:






За Израел и моите стъпки по тези земи съм ви разказвала тук:




А най-много фалафели и хумус си хапнах на Мъртво море:













Няма коментари:

Публикуване на коментар