Страници

понеделник, 17 декември 2018 г.

Да мажем филии с пастет / Домашен пастет от пилешки дробчета /


   Зарових се един ден в необятната виртуална шир да си потърся идеи за домашен пастет.Нямах си,ама никаква идея какво искам да използвам.Интересно ми беше да разбера, освен дроб какви други продукти прибавят в пастета си готвачи и кулинари по блогове и сайтове.
   Винаги държа да посочвам всеки източник на идеи за дадена рецепта.Тук обаче сигурно всеки продукт съм го взела от различна рецепта.Народа правил,правил пастети та не се спирал.За десет минути имах поне десет рецепти с различни продукти.
   Много ми помогнаха и съветите и на една прекрасна дама от Фейсбук страничката на блога, Тони Чолакова.Благодаря,Тони!

    Не исках пастета ми да има само вкус на дроб,исках да има цяла комбинация от вкусове,които да го допълват,затова трябваше да има и някакъв зеленчук в него.Освен това аз обичам сладко-соления вкус и някак без да съм го търсила нарочно, пастета ми се получи точно такъв.
   Използването на сушени сини сливи пък видях във Foodie Boulevard ,където освен идеята за по различен вкус се връзваше и това да имам повече сладост.


Какво използвах:

пилешки дробчета - 300 грама
глава лук
морков (голям или два малки)
три скилидки чесън
три сушени сини сливи без костилка
(ако са много сухи,накиснете ги в малко гореща вода)
зърна черен пипер
малък дафинов лист
една супена лъжица заквасена сметана 
кафява захар около една чаена лъжица
зехтин
сол

супена лъжица масло
чаена лъжица зехтин
мащерка


      Не съм очаквала,че ще получа такова количество пастет.Бурканчето,което си приготвих се оказа малко. А като си помисля,че мислех да сложа цялата тарелка от половин килограм пилешки дробчета.Не че няма да се изяде,но не исках да прекалявам като за първи опит.

  • Започнах,следвайки насоките на Тони:
""Хубаво се почистват дробчета от жилки, измиват се в гевгир, отгоре се наръсват малко със сода за хляб и се оставят докато се приготвят другите продукти... Дробчетата се измиват, содата е извадила остатъци от кръв и прочие,т.е. свършила си е работата. ""
  • Нарязах лука на едро и го задуших в зехтин и малко вода.Когато леко омекна го поръсих с кафявата захар и го карамелизирах.
  • Добавих нарязани чесъна,морковите и сините сливи.Разбърках.
  • Прибавих измитите дробчета.Долях малко вода (не много,но все пак да покрие дъното),пуснах вътре дафиновия лист и зърната черен пипер и оставих да се задушават като разбърквах от време на време.Преди последното разбъркване посолих.
  • С дървената лъжица с която бърках притисках дробчетата и когато спря да излиза течност от тях махнах от котлона.
  • Извадих дафиновия лист и зърната черен пипер,които видях.Ако остане някое не е страшно.
  • Пасирах с пасатора и добавих заквасена сметана.В повечето рецепти използваха или готварска или прясно мляко,но на мен ми трябваше нещо кисело  и понеже много обичам заквасена сметана,не го мислих много и използвах нея.
  • Някои от кулинарите притриваха пастета през цедка за да стане съвсем фин,но аз не съм чак такава перфекционистка и само пасирах.Освен това някак си това, че има малки парченца в пастета го доближава повече до представата ми за нещо домашно приготвено.
  • Бурканчето,което си бях приготвила се оказа малко и се наложи да използвам и друг съд за останалата част.Не трябва да се пълнят догоре,трябва да има място за маслото,с което ще си запечатаме пастета.
  • В тиганче сложих супена лъжица масло и чаена лъжица зехтин,щипка мащерка.
  • Когато маслото се разтопи го налях върху пастета,като го минах през цедка.
  • Сложих отгоре стръкчета мащерка.
  • Бурканчето затворих с капачката му,а другата купичка увих в найлоново фолио и ги прибрах в хладилника.
   Като всеки пастет попадал в обсега ми,винаги си прибавям към него нещо допълнително като си го мажа на филийка.През лятото са пресни домат и краставичка,а през зимата задължително туршия или маслини.Така се освежава вкуса на пастета,а в моя случай се балансира сладкия му вкус.
Всичко в името на добрия вкус! 

Допълнение след първото изядено бурканче:
Ако не ви притеснява черния пипер го оставете.Парченцата от него,които бяха останали бяха ароматизирали прекрасно пастета.Дори си мисля следващия път да натроша вътре зърната пипер и дори да сложа повечко.




Ако обичате пилешки дробчета,може да погледнете една рецепта,която съм разказвала в блога:



Ако рецептите,които споделям ви допадат,а историите които пиша са ви интересни,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога където се случват още повече рецепти и истории:








2 коментара:

  1. Ама чуден е да знаеш, Светле! Още като каза, че си търсиш рецептата започнах да те дебна кога ще правиш пастет!
    Открадвам я и в най-скоро време ще го направя! :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Ване! Спорна седмица и на тебе.Аз очаквах да е по-сложно правенето на пастет,да не говорим колко импровизации търпи.

      Изтриване