Обичам готварските книги.Да си разглеждам красивите цветни снимки и да си разгръщам лъскавите страници.Особено в студен и мрачен ден когато няма какво друго да се прави.Истината е, че много рядко приготвям нещо от тях, но това не пречи да си ги харесвам, пазя и разглеждам от време на време.
Тази рецепта е изключение.Тя е взета от първата ми готварска книга, която преди доста години тате ми подари с думите "Виждам, че обичаш да готвиш, затова ти взех тази книга", а аз от възторг му казах да си избере някоя рецепта и заявих, че с удоволствие ще му я приготвя.Добре, че той обича простички храни и не избра "Рибен гювеч по бахамски" или "Печена дива кокошка с мерудии", а си хареса тези дробчета.
Нямам обяснение защо тези дробчета са "по ловджийски" и какво общо имат ловджиите в тяхното приготвяне, но ще оставя името както си е по книгата.На всичкото отгоре под заглавието пише, че рецептата е френска, така че направо се изстрелваме на друго готварско ниво с тях.
Изпълнението на рецептата на пръв поглед е дълго и сложно, но в действителност единствената сложнотия е, че продуктите се задушават последователно, което реално не отнема кой знае колко време, защото са такива, че се приготвят бързо.
Какво е необходимо:
пилешки дробчета - 500 грама
гъби - 100-120 грама
лук - една голяма глава
скилидка чесън
вино - 100 ml
брашно - две супени лъжици
червен пипер - две супени лъжици
домат/белен домат от консерва
зехтин
олио
масло
* В оригиналната рецепта използват бяло вино, но аз използвах червено и затова добавих и чаена лъжица кафява захар.
- Почистваме и измиваме пилешките дробчета.
- Отцеждаме ги възможно най-добре от водата.Даже ако има начин добре е да се подсушат.
- Смесваме брашно и червен пипер в равни количества и овалваме дробчетата.
- В тиган на умерен огън загряваме бучка масло (около чаена лъжица) и 3 супени лъжици олио.
- Задушаваме нарязаните гъби и ги изваждаме.
- На тяхно място задушаваме нарязаните лук и чесън и когато са готови ги изваждаме с решетъчна лъжица при гъбите.
- В тигана добавяме зехтин около една супена лъжица или две, ако не е останала никаква мазнина.Слагаме пилешките дробчета и ги изпържваме добре от всички страни.Затова е важно да са добре отцедени от вода, за да не пръскат.
- Вадим ги от тигана.
- Всички продукти преди да ги извадя от тигана леко посолих.
- Изливаме виното и оставяме да къкри около две-три минути на слаб огън.Тъй като използвах червено вино, накрая сложих малко кафява захар.Докато си къкри с дървена лъжица хубаво изтържете всичко от пърженето, ако има останало по дъното на тигана.Както се казва на готварски език, деглазирайте.
- Връщаме лука, гъбите и дробчетата.Добавяме нарязан домат и подгряваме всичко.
- Поръсваме със сол и черен пипер и сервираме.
Ако рецептите,които споделям и попътните истории, които разказвам Ви харесват, заповядайте и във Фейсбук страничката на блога, където има много повече неща от статиите тук:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/
Опитайте моя пастет от пилешки дробчета:
Да мажем филии с пастет / Домашен пастет от пилешки дробчета /
Опитайте моя пастет от пилешки дробчета:
Да мажем филии с пастет / Домашен пастет от пилешки дробчета /
и още няколко рецепти, които ще намерите чрез търсачката на блога.
Това съм сигурна, че ще ми хареса. Точно такива не съм правила. Изглеждат чудни.
ОтговорИзтриванеКато се замисля само така ги приготвям пилешките дробчета от години :)
Изтриване