Страници

понеделник, 12 февруари 2018 г.

Пилешки дробчета по ловджийски




   Обичам готварските книги.Да си разглеждам красивите цветни снимки и да си разгръщам лъскавите страници.Особено в студен и мрачен ден когато няма какво друго да се прави.Истината е, че много рядко приготвям нещо от тях, но това не пречи да си ги харесвам, пазя и разглеждам от време на време.
   Тази рецепта е изключение.Тя е взета от първата ми готварска книга, която преди доста години тате ми подари с думите "Виждам, че обичаш да готвиш, затова ти взех тази книга", а аз от възторг му казах да си избере някоя рецепта и заявих, че с удоволствие ще му я приготвя.Добре, че той обича простички храни и не избра "Рибен гювеч по бахамски" или "Печена дива кокошка с мерудии", а си хареса тези дробчета.



  Нямам обяснение защо тези дробчета са "по ловджийски" и какво общо имат ловджиите в тяхното приготвяне, но ще оставя името както си е по книгата.На всичкото отгоре под заглавието пише, че рецептата е френска, така че направо се изстрелваме на друго готварско ниво с тях.
   Изпълнението на рецептата на пръв поглед е дълго и сложно, но в действителност единствената сложнотия е, че продуктите се задушават последователно, което реално не отнема кой знае колко време, защото са такива, че се приготвят бързо.


Какво е необходимо:

пилешки дробчета - 500 грама
гъби - 100-120 грама
лук - една голяма глава
скилидка чесън
вино - 100 ml
брашно - две супени лъжици
червен пипер - две супени лъжици
домат/белен домат от консерва
зехтин
олио
масло

* В оригиналната рецепта се използват три вида мазнина и така ги посочвам, но ако нямате може да използвате само наличните.
* В оригиналната рецепта използват бяло вино, но аз използвах червено и затова добавих и чаена лъжица кафява захар.



  • Почистваме и измиваме пилешките дробчета.
  • Отцеждаме ги възможно най-добре от водата.Даже ако има начин добре е да се подсушат.
  • Смесваме брашно и червен пипер в равни количества и овалваме дробчетата.
  • В тиган на умерен огън загряваме бучка масло (около чаена лъжица) и 3 супени лъжици олио.
  • Задушаваме нарязаните гъби и ги изваждаме.
  • На тяхно място задушаваме нарязаните лук и чесън и когато са готови ги изваждаме с решетъчна лъжица при гъбите.
  • В тигана добавяме зехтин около една супена лъжица или две, ако не е останала никаква мазнина.Слагаме пилешките дробчета и ги изпържваме добре от всички страни.Затова е важно да са добре отцедени от вода, за да не пръскат.
  • Вадим ги от тигана.
  • Всички продукти преди да ги извадя от тигана леко посолих.
  • Изливаме виното и оставяме да къкри около две-три минути на слаб огън.Тъй като използвах червено вино, накрая сложих малко кафява захар.Докато си къкри с дървена лъжица хубаво изтържете всичко от пърженето, ако има останало по дъното на тигана.Както се казва на готварски език, деглазирайте.
  • Връщаме лука, гъбите и дробчетата.Добавяме нарязан домат и подгряваме всичко.
  • Поръсваме със сол и черен пипер и сервираме.







Ако рецептите,които споделям и попътните истории, които разказвам Ви харесват, заповядайте и във Фейсбук страничката на блога, където има много повече неща от статиите тук:


и още няколко рецепти, които ще намерите чрез търсачката на блога.






2 коментара:

  1. Това съм сигурна, че ще ми хареса. Точно такива не съм правила. Изглеждат чудни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като се замисля само така ги приготвям пилешките дробчета от години :)

      Изтриване