В част от водата (леко топла) слагам маята със захарта и малко брашно.
Разбърквам и като шупне прибавям брашното, водата, поръсвам със сол.
Добавям зехтина.
Разбърквам със шпатула до лепкаво тесто.Тестото не трябва да е оформено, а да е лепкаво като за мекици (майко мила, колко обичам тесто, щом в рецепта за хляб мисля и за мекици)
Покривам с кърпа.
Когато удвои обема си пак със шпатулата го размесвам.Загребвам отвън навътре колкото да го отделя от стените на купата.
В тавичка си слагам хартия и изсипвам тестото.
Поръсвам с брашно и понякога правя разрези за красота, но не е задължително.
На 190 градуса, без вентилатор за половин час.На този половин час проверявам какво е положението.
Проверявам с ножа и ако излиза чист, леко повдигам с хартията за да видя, че е добре изпечен и отдолу и вадя.Ако не, оставям още малко.
Изваждам от тавичката, махам хартията (иначе тя се навлажнява и отдолу хляба ви ще стане мокър) и завивам с кърпа.
Не го чакам да изстине напълно, защото е прекалено вкусен да се чака, но режа с нож за хляб, никога с обикновен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар