Страници

петък, 28 ноември 2025 г.

Хлебче без месене

 

Хлебче.
Без месене, само разбъркано.
Става пухкаво, меко.
Това всъщност ми е рецептата за хляб с маслини, която също ще ви припомня, ако ви се чете.






Какво използвам:

400 грама бяло брашно
350 ml топла вода
едно пакетче суха мая (7грама)
една супена лъжица захар
една равна супена лъжица сол
(или по-малко)
три супени лъжици зехтин




В част от водата (леко топла) слагам маята със захарта и малко брашно.

Разбърквам и като шупне прибавям брашното, водата, поръсвам със сол.

Добавям зехтина.

Разбърквам със шпатула до лепкаво тесто.Тестото не трябва да е оформено, а да е лепкаво като за мекици (майко мила, колко обичам тесто, щом в рецепта за хляб мисля и за мекици)

Покривам с кърпа.

Когато удвои обема си пак със шпатулата го размесвам.Загребвам отвън навътре колкото да го отделя от стените на купата.

В тавичка си слагам хартия и изсипвам тестото.

Поръсвам с брашно и понякога правя разрези за красота, но не е задължително.

На 190 градуса, без вентилатор за половин час.На този половин час проверявам какво е положението.

Проверявам с ножа и ако излиза чист, леко повдигам с хартията за да видя, че е добре изпечен и отдолу и вадя.Ако не, оставям още малко.

Изваждам от тавичката, махам хартията (иначе тя се навлажнява и отдолу хляба ви ще стане мокър) и завивам с кърпа.

Не го чакам да изстине напълно, защото е прекалено вкусен да се чака, но режа с нож за хляб, никога с обикновен.




Няма коментари:

Публикуване на коментар