Страници

петък, 28 април 2023 г.

Мини пици на рулца/мъфини

 

Много се затрудних как да ги нарека.То не е едно, три в едно е.


     За притотвянето на рези рулца-тире-мъфини-тире-пици използвах тестото, с което приготвям тутманик с прясно мляко, защото в самото начало аз точно това смятах да правя.

-----> рецептата на туманика

   В последствие обаче видях в хладилника едно бурканче с домашен кетчуп, който така и не се сещам в какво да използвам.И ето как се родиха тези измишльотини, които обаче станаха много вкусни, дори когато изстинаха.



Какво използвах:

чашата е с вместимост 150ml


Две чаши брашно
/имайте под ръка още брашно/
Чаена лъжичка суха мая
Половин чаша топло прясно мляко
Две супени лъжици олио
Чаена лъжица захар
Чаена лъжичка сол
Едно яйце + белтък

Един жълтък с малко вода за намазване

кетчуп - около чаена лъжичка на руло
пуешко филе
кашкавал
чушка и домат на тънки резени за да може да се навива

черен сусам за поръсване по желание



  • Изсипваме брашното в купа
  • Правим кладенче, в което слагаме прясното мляко с маята, захарта разбъркваме само течната част с маята и изчакваме минута
  • Добавяме олиото, яйцето и белтъка
  • Разбъркваме всичко и посоляваме
  • Размесваме меко тесто, дори леко лепкаво (тук в зависимост от течните съставки и яйцата може да се наложи още малко брашно)
  • Оставяме на топло да втаса.
  • Разделяме на шест части ( формата ми за мъфини е с толкова гнезда), но както виждате моите естествено, че не станаха еднакви.Моментът, в който постигна в нещо съвършенство, сигурно ще спра да готвя.
  • Разточваме на дълъг лист всяка част, намазваме с кетчуп, но не прекалено за да не изтече и за да се изпече по-добре
  • Нареждаме филето, кашкавала, чушката, домата
  • Прегъваме долния край (тази част, която ще е отдолу във формата) за да може като завием плънката да не изтече.Завиваме на руло и поствяме във формата.
  • Другият начин е да завием и да прищипем отдолу готовото руло.
  • Рулцата намазваме с жълтък, смесен с малко вода и поръсваме по желание с черен сусам
  • Печене на 190-200 градуса около 20 минути.




Няма коментари:

Публикуване на коментар