Страници

понеделник, 3 април 2023 г.

Супа с агнешка главичка

 

    Признавам си, агнешка главичка не беше влизала в къщи от много години.Не, че нещо ѝ се дърпам, ами не ми се е занимавало с нея.Но съвсем импулсивно като си купувах агнешко да готвя на село, поисках и една главичка с идеята да направя супа, защото сутрините на село са все още студени и никой няма да откаже гореща супа за закуска.А супа за закуска е нещо нормално в къщи.



Какво използвах:

агнешка главичка

(не мога да кажа колко е тежала, но си беше с нормален размер, ако това ви ориентира)

глава стар лук

няколко стръка зелен лук и зелен чесън

супена лъжица сух джоджен

ориз

един домат от консерва

чаена лъжичка червен пипер

супена лъжица олио


едно яйце

чаена чаша кисело мляко

две супени лъжици брашно

сол и оцет


  • Сварих агнешката главичка в тенджера под налягане за около 40 минути с малко сол.
  • Оставих я да изстине и отстраних месото и всичко което се яде по нея.Нарязах на парченца.
  • В супена лъжица олио и един черпак от бульона задуших нарязани на ситно стария лук и бялата част от зеления лук и чесън.
  • Добавих и ориза и оставих на слаб котлон докато лука омекне и ориза поеме течността
  • Прибавих месото, червения пипер, домата нарязан на ситно, нарязани зелените части на пресните лук и чесън.
  • Поръсих обилно със стрит сух джоджен.
  • Разбърках всичко и залях с бульона, който в моя случай е за три порции с допълнително.
  • Прибавих и месото и оставих десетина минути.
  • Приготвих застройка от разбито яйце, киселото мляко, супена лъжица оцет, щипка сол и две супени лъжици брашно.
  • Застроих супата, разбърках и точно преди да заври спрях котлона.
  • Опитвам на сол.
  • Супата оставих да постои известно време за да се смеси всичко.
  • Сервирам гореща с оцет по желание.




Няма коментари:

Публикуване на коментар