Признавам си, агнешка главичка не беше влизала в къщи от много години.Не, че нещо ѝ се дърпам, ами не ми се е занимавало с нея.Но съвсем импулсивно като си купувах агнешко да готвя на село, поисках и една главичка с идеята да направя супа, защото сутрините на село са все още студени и никой няма да откаже гореща супа за закуска.А супа за закуска е нещо нормално в къщи.
Какво използвах:
агнешка главичка
(не мога да кажа колко е тежала, но си беше с нормален размер, ако това ви ориентира)
глава стар лук
няколко стръка зелен лук и зелен чесън
супена лъжица сух джоджен
ориз
един домат от консерва
чаена лъжичка червен пипер
супена лъжица олио
едно яйце
чаена чаша кисело мляко
две супени лъжици брашно
сол и оцет
- Сварих агнешката главичка в тенджера под налягане за около 40 минути с малко сол.
- Оставих я да изстине и отстраних месото и всичко което се яде по нея.Нарязах на парченца.
- В супена лъжица олио и един черпак от бульона задуших нарязани на ситно стария лук и бялата част от зеления лук и чесън.
- Добавих и ориза и оставих на слаб котлон докато лука омекне и ориза поеме течността
- Прибавих месото, червения пипер, домата нарязан на ситно, нарязани зелените части на пресните лук и чесън.
- Поръсих обилно със стрит сух джоджен.
- Разбърках всичко и залях с бульона, който в моя случай е за три порции с допълнително.
- Прибавих и месото и оставих десетина минути.
- Приготвих застройка от разбито яйце, киселото мляко, супена лъжица оцет, щипка сол и две супени лъжици брашно.
- Застроих супата, разбърках и точно преди да заври спрях котлона.
- Опитвам на сол.
- Супата оставих да постои известно време за да се смеси всичко.
- Сервирам гореща с оцет по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар