Страници

четвъртък, 20 април 2023 г.

Хлебни кюфтенца с извара и доматен сос

 

   Един много вкусен начин да използвате стар хляб, но и не само.Според мен си заслужават и специално да се приготвят.





Какво използвах ( количествата са две порции с допълнително):


две големи филии твърд хляб

(хляба ми е домашен затова и филиите са големи и плътни, ако е купен ще са необходими поне пет-шест филии)

две препълнени супени лъжици извара

(моята е нискомаслена)

едно яйце

чаена лъжичка стрит сух риган

сол


консерва домати ( 400 грама )

риган

зехтин

сол

скилидка чесън или чаена лъжичка чесън на прах 

две-три супени лъжици прясно мляко

зехтин

ако не сложите прясно мляко, може да поръсите с малко кафява захар за да "убиете" киселото от доматите





  • Започваме с това, че надробяваме стария/твърдия хляб.Поливаме го с две три лъжици вода за да омекне и добре го изтискваме.
  • Прибавяме изварата ( отцедете, ако има вода), посоляваме, поръсваме с риган.
  • Тук може да си сложите и други подправки, както и да прибавите нарязан на ситно магданоз ако обичате.
  • Смесваме всичко.
  • Тъй като яйцата са с различни големини, разбиваме едно яйце отделно и прибавяме от него към хляба толкова, колкото е неоходимо да спои сместта, така че да могат да се оформят кюфтенца.

Съвет: ако сместта се получи течна, може да я сгъстите с галета.Или да сложите в купа няколко пласта готварска хартия, да изсипете сместта и да изчакате излишната течност да се поеме от хартията.А може и двете, да попиете и да прибавите галета.

  • Оформяме кюфтенца (нека не са много големи) и ги слагаме за малко в хладилника докато се приготвим за доматения сос.
  • В тиган или по широка тенджера изсипваме консервата домати.В празната консерва наливаме вода около една трета изплакваме и изливаме при доматите.

Съвет: когато приготвяте доматен сос, винаги наливайте и вода за да може той да се готви по-дълго докато се изпари излишната течност.

  • Прибавяме пресована скилидка чесън или чесън на прах, слагаме капак и оставяме на слаб котлон да се готви.От време на време разбъркваме.
  • Използвам тиган или широка тенджера, едновременно и да стане по-бързо и да може кюфтенцата да са наредени едно до друго, а не едно върху друго.
  • Когато течността на доматения ни сос се изпари наполовина, прибавяме прясно мляко.На една малка косерва домати три супени лъжии са достатъчни.Прясното мляко омекотява соса, подслажда го за да не е прекалено кисел от доматите и така може и да не слагате захар.Но дори да сложите захар, с прясно мляко доматения сос е много по-вкусен по мое лично мнение
  • Нареждаме кюфтенцата.С лъжица ги покриваме със сос и отново слагаме капака.
  • Осем-десет минути са достатъчни.Ако са малки и по-малко.Когато ги бутнете трябва да усетите, че са стегнати.
  • Накрая по желание поръсете със зехтин и разбъркайте внимателно.





2 коментара:

  1. Чудесно се е получило, Светле. Това е от серията "от нищо, нещо". Яко преглъщах докато чета.
    Ще направя и ще пробвам ламите в къщи дали ще разберат от какво са кюфтенцатата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако използваш подправки за кюфтета, може и да не се усетят ;)

      Изтриване