Един много вкусен начин да използвате стар хляб, но и не само.Според мен си заслужават и специално да се приготвят.
Какво използвах ( количествата са две порции с допълнително):
две големи филии твърд хляб
(хляба ми е домашен затова и филиите са големи и плътни, ако е купен ще са необходими поне пет-шест филии)
две препълнени супени лъжици извара
(моята е нискомаслена)
едно яйце
чаена лъжичка стрит сух риган
сол
консерва домати ( 400 грама )
риган
зехтин
сол
скилидка чесън или чаена лъжичка чесън на прах
две-три супени лъжици прясно мляко
зехтин
ако не сложите прясно мляко, може да поръсите с малко кафява захар за да "убиете" киселото от доматите
- Започваме с това, че надробяваме стария/твърдия хляб.Поливаме го с две три лъжици вода за да омекне и добре го изтискваме.
- Прибавяме изварата ( отцедете, ако има вода), посоляваме, поръсваме с риган.
- Тук може да си сложите и други подправки, както и да прибавите нарязан на ситно магданоз ако обичате.
- Смесваме всичко.
- Тъй като яйцата са с различни големини, разбиваме едно яйце отделно и прибавяме от него към хляба толкова, колкото е неоходимо да спои сместта, така че да могат да се оформят кюфтенца.
Съвет: ако сместта се получи течна, може да я сгъстите с галета.Или да сложите в купа няколко пласта готварска хартия, да изсипете сместта и да изчакате излишната течност да се поеме от хартията.А може и двете, да попиете и да прибавите галета.
- Оформяме кюфтенца (нека не са много големи) и ги слагаме за малко в хладилника докато се приготвим за доматения сос.
- В тиган или по широка тенджера изсипваме консервата домати.В празната консерва наливаме вода около една трета изплакваме и изливаме при доматите.
Съвет: когато приготвяте доматен сос, винаги наливайте и вода за да може той да се готви по-дълго докато се изпари излишната течност.
- Прибавяме пресована скилидка чесън или чесън на прах, слагаме капак и оставяме на слаб котлон да се готви.От време на време разбъркваме.
- Използвам тиган или широка тенджера, едновременно и да стане по-бързо и да може кюфтенцата да са наредени едно до друго, а не едно върху друго.
- Когато течността на доматения ни сос се изпари наполовина, прибавяме прясно мляко.На една малка косерва домати три супени лъжии са достатъчни.Прясното мляко омекотява соса, подслажда го за да не е прекалено кисел от доматите и така може и да не слагате захар.Но дори да сложите захар, с прясно мляко доматения сос е много по-вкусен по мое лично мнение
- Нареждаме кюфтенцата.С лъжица ги покриваме със сос и отново слагаме капака.
- Осем-десет минути са достатъчни.Ако са малки и по-малко.Когато ги бутнете трябва да усетите, че са стегнати.
- Накрая по желание поръсете със зехтин и разбъркайте внимателно.
Чудесно се е получило, Светле. Това е от серията "от нищо, нещо". Яко преглъщах докато чета.
ОтговорИзтриванеЩе направя и ще пробвам ламите в къщи дали ще разберат от какво са кюфтенцатата.
Ако използваш подправки за кюфтета, може и да не се усетят ;)
Изтриване