Идеята за тази баница видях в една от най-симпатичните странички, които следя и които препоръчвам, ако имате нужда от свежи идеи за хапване всеки ден:
За Петя и Нийка - всеки ден вкусотийка
В рецептата Вася използва домашна юфка,спанак и левурда, аз имах само кори и лапад и пак стана чудесна, но наистина при първата левурда ще повторя и ще прибавя и от нея.Представям си този лек аромат на чесън колко добре ще дойде на тази баница.
А ако се питате за името, аз всички баници с накъсани кори наричам парцаливи и да ви кажа, много е удобно да са на парцали.Разбъркваш и печеш.
Какво използвах аз:
тавичка - 22см
накъсани на ситни парченца три кори от одринския модел, т.е. по-плътни
( ако имайте домашна юфка, използвайте я, тя е по-дебела и е идеална, защото няма да стане на каша баницата ви)
лапад - около 200 грама
сирене- 100-150 грама
(зависи колко ви е солено)
две яйца
80 ml прясно мляко
(количеството на млякото зависи от големината на яйцата, ако прекалите с млякото, прибавете още едно яйце)
крема сирене - препълнени две супени лъжици
(или половин кутийка от вида на "Филаделфия")
масло
- Намаслете си добре тавичката, но ако не искате да го правите, използвайте хартия за печене
- Аз намазах обилно тавичката с масло, дори наредих на дъното малки парченца
- Изсипах накъсаните кори за баница.
- Лапада буквално завъртях два-три пъти в тиган с малко масло, колкото да се отпусне
- Прибавих лапада и сиренето към корите, разбърках и сложих в загрята на 190 градуса фурна.
- Идеята ми е да се изпари излишната течност и малко да се запекат корите.Затова и разбърках веднъж.
- Печенето е не повече от 5-10 минути.
- Разбивате яйцата с прясното мляко и крема сиренето до гладка смес и изливате върху корите.
- Леко притиснете и разбутайте, така че да се разпредели течната смес.
- Печете докато стегне добре и се зачерви отгоре.
- Сервирах с овче кисело мляко.Изчакайте я малко да стегне, не я сервирайте гореща, топлото е нейната температура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар