Страници

четвъртък, 6 април 2023 г.

Парцалива баница с лапад

 

   Идеята за тази баница видях в една от най-симпатичните странички, които следя и които препоръчвам, ако имате нужда от свежи идеи за хапване всеки ден:

   За Петя и Нийка - всеки ден вкусотийка

   В рецептата Вася използва домашна юфка,спанак и левурда, аз имах само кори и лапад и пак стана чудесна, но наистина при първата левурда ще повторя и ще прибавя и от нея.Представям си този лек аромат на чесън колко добре ще дойде на тази баница.


   А ако се питате за името, аз всички баници с накъсани кори наричам парцаливи и да ви кажа, много е удобно да са на парцали.Разбъркваш и печеш.

Какво използвах аз:

тавичка - 22см


накъсани на ситни парченца три кори от одринския модел, т.е. по-плътни

( ако имайте домашна юфка, използвайте я, тя е по-дебела и е идеална, защото няма да стане на каша баницата ви)

лапад - около 200 грама

сирене- 100-150 грама

(зависи колко ви е солено)

две яйца

80 ml прясно мляко

(количеството на млякото зависи от големината на яйцата, ако прекалите с млякото, прибавете още едно яйце)

крема сирене - препълнени две супени лъжици

(или половин кутийка от вида на "Филаделфия")

масло

  • Намаслете си добре тавичката, но ако не искате да го правите, използвайте хартия за печене
  • Аз намазах обилно тавичката с масло, дори наредих на дъното малки парченца
  • Изсипах накъсаните кори за баница.
  • Лапада буквално завъртях два-три пъти в тиган с малко масло, колкото да се отпусне
  • Прибавих лапада и сиренето към корите, разбърках и сложих в загрята на 190 градуса фурна.
  • Идеята ми е да се изпари излишната течност и малко да се запекат корите.Затова и разбърках веднъж.
  • Печенето е не повече от 5-10 минути.
  • Разбивате яйцата с прясното мляко и крема сиренето до гладка смес и изливате върху корите.
  • Леко притиснете и разбутайте, така че да се разпредели течната смес.
  • Печете докато стегне добре и се зачерви отгоре.
  • Сервирах с овче кисело мляко.Изчакайте я малко да стегне, не я сервирайте гореща, топлото е нейната температура.







Няма коментари:

Публикуване на коментар