Страници

събота, 8 април 2023 г.

Пролетно лапаме лапад: постни сарми от лапад с коприва и млечен сос с мента за гарнитура

 

   Дори само веднъж на пролет човек трябва да си направи едни сармички с лапад.През останалото време може да е джаста-праста всичко разбъркано и в тенджерата/тавата, както го правя и аз, но сармичките са нещо специално, нещо галещо небцето и доставящо радост с всяка хапка, нищо че изискват малко повече занимавка в приготвянето си.


   Може би тези от вас, които са наминавали покрай блога пролетно време са виждали, че вече имам рецепта и то съвсем сполучлива и вкусна.

ПОСТНИ САРМИ С ЛАПАД

   Но този път в плънката сложих една шепа коприва (потуп по рамото за тази идея) и разбира се вкусът стана съвсем различен, а всяка сармичка беше хапка пролет.



Какво използвах:


по-големи листа лапад

малка глава стар лук

два стръка пресен лук ( и повече ако са ви крехки)

два стръка пресен чесън (също така, може и повече, ако са ви малки чесънчетата)

коприва в нарязан суров вид беше около чаена чаша, но и повече да сложите, сармите само ще спечелят от това

чаша ориз (чашата е с вместимост 200 ml)

препълнена чаена лъжичка червен пипер

джоджен

сол

олио

  • Нарязваме на ситно стария лук и пресните лук и чесън
  • В около супена лъжица олио и малко вода задушавам стария лук и белите части на пресните лук и чесън.
  • Прибавям ориза, червения пипер, поръсвам обилно с джоджен
  • Добавям половината от зелените части на лука и чесъна.Те ще добавят вкус сега, а останалата част я слягам почти накрая и за свежест.
  • Добавям нарязаната измита коприва.Нея не я попарвам или нещо друго, слагам я прясна.Внимавайте ако ви е съвсем свежа набрана да не ви ужили, че изобщо не е приятно.
  • Заливам с чаша и половина вода (ориза трябва да е почти изцяло готов, защото сармите ще ги варим после съвсем малко)
  • Накрая посолявам.
  • Докато плънката се готви измивам лапада.Тъй като ползвам по-големи листа, с остър нож изрязвам дебелата част по средата.Плъзвам ножа и отстранявам дебелата част като внимавам да не пробия листото.
  • Лапада го топвам във вряла солена вода.Буквално взимам, потапям и изваждам.
  • Взимам тиган.Ориз и такива постни сарми от всякакви зелении готвя в тиган, защото се нареждат само на едно ниво.Така се готвят равномерно, а не долният ред да е наквасен с вода, а горните да останат без.Освен това има по-голяма повърхност и се готвят по-бързо.Ако сармите са повече, използвам тавичка с капак.
  • Завивам сармите и ги нареждам в намазнен тиган.
  • Заливам с гореща вода само до половината, а ако ориза е съвсем готов и по-малко.Слагам капак и варя на слаб котлон докато поемат течността.
  • Получават се много нежни сармички, които прехвърлям внимателно в чинии за да не се разпаднат.



    Към сармите приготвих един млечен сос или по скоро гаринтура, тъй като си я хапвах към сармите, а не върху тях.Съветът ми всъщност е винаги да имате такива млечни гарнитури, защото има опасност сармичките да свършат още преди чиниите.


Какво използвах:


кисело мляко 

пресен чесън нарязан на ситно

листенца мента нарязани на ситно

крема сирене ( примерно на кофичка мляко, препълнена супена лъжица)

малко сол


Както става ясно смесвате всичко и готово.Посолете на вкус, защото може и да не се налага заради крема сиренето.А крема сиренето дава плътност на млечната ви гарнитура, за да може да си я загребвате с вилицата към сармичките, а не да я гоните с лъжица в купата.
Правя си тази бърканица и без сарми,само че слагам още повече чесън, не винаги крема сирене и понякога натрошени орехи.





Няма коментари:

Публикуване на коментар