Страници

петък, 23 декември 2022 г.

Фритата с тиква и карамелизиран лук

 


Какво е необходимо

парче тиква нарязано на кубчета
три яйца
две супени лъжици прясно мляко
(ако нямате и без него може)
сирене около 120 грама
(зависи колко е солено)
три големи глави стар лук
около 50-70 грама бекон
(или някакъв пушен колбас, който да придаде аромат и си преценете колко искате, едно малко парче нарязано на кубчета)
сол


  • Нарязаната на кубчета тиква се слага в тавичка и на 200-220 градуса се пече във фурната.Може да разбърквате от време на време за да не загаря.За окололо 15 минути е готова.Не посочвам нарочно количеството на тиквата, защото има голяма вероятност да сложите повече и тази, която не сложите във фритатата да си хапнете така.
  • Фритатата си е един голям омлет на фурна, който може да си направите и в тигана.Още повече, че количествата не са много.И не е такава рецепта, която да изисква точност.
  • В тиган слагате нарязан на кубчета бекон.Когато започне да се отпуска прибавяте нарязан на едро лук и бъркате докато се карамелизира.Може да капнете малко вода или олио, ако започне да загаря.Ако бекона ви е мазен това няма да се случи, но ако не е ще трябва..Ако искате да продължите с този тиган смесвате яйцата с всички останали продукти включително и колкото тиква искате и изливате при бекона и лука.Слагате капак, когато стегне обръщате и готово.
  • Ако искате да направите фритата:Разбивате яйцата и в тях добавяте натрошено сирене, малко прясно мляко, леко посолявате, но само ако има нужда, имайте предвид че и бекона и сиренето са солени.
  • Изливате в тавичка и прибавяте бекона и лука, пускате кубчетата тиква.Запичате на 200 градуса докато стегне.



Няма коментари:

Публикуване на коментар