Доказано е, поне при мен, че най-обикновените ястия са най-вкусни.А аз и най-много ги обичам такива, минимум продукти и подправки, максимум вкус.А тук прекрасния вкус идва от пилето и лука.Изобщо с месо и лук, грешки не стават.А ако имате домашно пиле, хубав лук, фантастичното ястие ви е гарантирано.Ще топите хляб до последната трохичка в последната капка яхния.
Какво използвам аз за три порции:
половин пиле нарязано на порции
/може да използвате и само долната или горна част на бутчета/
3-4 глави стар лук
десетина скилидки чесън
супена лъжица червен пипер
супена лъжица доматено пюре/нарязан половин домат
сол
олио
- Цялата работа в тази яхния е нарязването на пилето на парчета, лука на едро и силидките на две.
- В малко олио и вода задушавам лука, но само и единствено за да мога като поръся с червен пипер и супена лъжица доматено пюре( или нарязан на ситно домат), да разбъркам всичко добре.Добавям и нарязаните скилидки.
- Посолявам.
- Нареждам парчетата пиле и заливам с вода да са покрити.
- На котлон или във фурната, готвенето е докато е готово месото.
- Ако водата изври, добавям малко гореща.
- Ако прецените, че пилето ви не е достачъно мазно, поръсете с още малко олио.
- Ако водата е останала повече и соса е прекалено течен, сгъстявам с лъжица брашно или нишесте разтворено в малко вода.
Допълнение: ако искате яхнията да стане по-бързо, може да сварите предварително пилето, после само ще задушите лука и чесъна до омекване и ще довършите всичко с бульона от свареното пиле.
Няма коментари:
Публикуване на коментар