Страници

вторник, 13 декември 2022 г.

Пилешка яхния с лук

 



    Доказано е, поне при мен, че най-обикновените ястия са най-вкусни.А аз и най-много ги обичам такива, минимум продукти и подправки, максимум вкус.А тук прекрасния вкус идва от пилето и лука.Изобщо с месо и лук, грешки не стават.А ако имате домашно пиле, хубав лук, фантастичното ястие ви е гарантирано.Ще топите хляб до последната трохичка в последната капка яхния.



Какво използвам аз за три порции:

половин пиле нарязано на порции

/може да използвате и само долната или горна част на бутчета/

3-4 глави стар лук

десетина скилидки чесън

супена лъжица червен пипер

супена лъжица доматено пюре/нарязан половин домат

сол

олио


  • Цялата работа в тази яхния е нарязването на пилето на парчета, лука на едро и силидките на две.
  • В малко олио и вода задушавам лука, но само и единствено за да мога като поръся с червен пипер и супена лъжица доматено пюре( или нарязан на ситно домат), да разбъркам всичко добре.Добавям и нарязаните скилидки.
  • Посолявам.
  • Нареждам парчетата пиле и заливам с вода да са покрити.
  • На котлон или във фурната, готвенето е докато е готово месото.
  • Ако водата изври, добавям малко гореща.
  • Ако прецените, че пилето ви не е достачъно мазно, поръсете с още малко олио.
  • Ако водата е останала повече и соса е прекалено течен, сгъстявам с лъжица брашно или нишесте разтворено в малко вода.
Допълнение: ако искате яхнията да стане по-бързо, може да сварите предварително пилето, после само ще задушите лука и чесъна до омекване и ще довършите всичко с бульона от свареното пиле.





Няма коментари:

Публикуване на коментар