Страници

вторник, 13 декември 2022 г.

Спаначени фалафели /печени във фурна/с таханов сос

 

   Не се случва да правя често фалафели, най вече защото дори да ги планувам, в края на краищата с нахута си приготвям хумус.Но този път имах спанак и реших да опитам как ще изглеждат зелени фалафели.Да се снима обаче зелена храна през зимата на слаба светлина и набързо си е голяма мъка.Затова и е много вероятно от снимките да не решите да ги опитате.Но все пак...


Фалафели, които обикновено правя в по-класически вид, но печени на фурна, сервирани с хумус и свежа почти-табуле салата

https://svetlalola.blogspot.com/2019/01/blog-post_36.html




Какво използвах:

чаена чаша нахут от кансерва

чаена чаша нарязан спанак

половин глава лук, нарязана на парчета

две скилидки чесън

чаена лъжичка кимион

чаена лъжичка червен пипер

половин чаена лъжичка бакпулвер

две супени лъжици галета

щипка сол



Смелих продуктите в малкия чопър и овкусих с подправките.

Накрая прибавих галетата и оформих топчета.

Във фурната на 190 градуса за около 15 минути, докато стегнат и леко се зачервят.

Печете върху хартия за печене, като може да я намажете леко с олио за да не залепнат.


   Печените фалафели са по-сухи на вкус и имат нужда от нещо свежо.Дали ще е салата, дали ще е сос, но наистина имат нужда за да не ви присядат.Затова реших да опитам един таханов сос, който много добре се връзва с фалафелите.



Какво използвах:

равни количества тахан и кисело мляко

(какви да са количествата, преценете си сами)

лимонов сок

сол

черен пипер по желание

Всичко се смесва до кремообразна смес.Може да нарежете на много ситно и свежа мента вътре.





Няма коментари:

Публикуване на коментар