Страници

сряда, 20 април 2022 г.

Кюфтета от коприва

   Когато се изчерпят традиционните ястия с един продукт, идва време за нетрадиционните.Обикновено при мен това е да експериментирам с кюфтета.
   И ето как след няколко супи с коприва, обичайната коприва с ориз и една каша, дойде време и на кюфтетата от коприва.В интерес на истината аз не правя за първи път такива, но тези станаха много сполучливи и затова реших да ги опиша не само за вас, но и за себе си за другия път да имам готови количества.



Какво използвах:


Коприва - измита, бланширана във вряла вода и много добре отцедена - 

количеството е 2 чаени чаши ( местимост 250 ml)

Сирене - 80-100 грама като зависи колко е солено

1 яйце

1 с.л. кисело мляко с шупнала в него кафяна лъжичка бакпулвер

2-3 супени лъжици оризово брашно

Нарязани на ситно няколко пера пресни лук и чесън

Пълна чаена лъжичка джоджен

Олио за пържене

 ( може да пържите в повече, може в малко и да добавяте ако е необходимо, може само на мазен тиган или в някакъв уред, това оставям на вас)


  • Бланшираната и отцедена коприва я нарязвате или по скоро накълцвате с ножа много добре.Много е неприятно да отхапете от кюфтето и да почне да ви се точи и дърпа някое стъбло.
  • Смесвате копривата с натрошеното сирене.Ако е по сухо е по-добре.
  • Прибавяте яйцето
  • Прибавяте киселото мляко с бакпулвера.
  • Разбърквате всичко много добре и чак тогава добавяте брашното.Неговото количество зависи от това колко добре сте отцедили копривата, колко ви е голямо яйцето, дали сиренето ви е сухо, дали киселото ви мляко е рядко.При минимални течности в копринената смес и брашното ще е по-малко.
  • Загрявате тиган и слагате олио.Няма нужда да е много, а ако свърши, ще добавите.
  • Винаги съветвам когато правите някакви нетрадиционни кюфтета или палачинки да направите първо  само едно или една за да усетите нещата. Ако се разпадне прибавете брашно или малко разбито яйце.Първото кюфте рядко е идеално и то си остава за готвача, но по него ще се ориентирате за останалите.
  • Готовите кюфтета нареждате върху кухненска хартия.Сервирам с кисело мляко и пресен чесън.
Допълнение: може да ги приготвите и в еър фрайър, изпробвано няколко пъти.Пека ги на решетката като я намазнявам предварително
Освен това може да импровизирате и различни млечни сосове като например сос от кисело мляко, майонеза, чесън и много прясна мента.






Няма коментари:

Публикуване на коментар