Страници

сряда, 20 април 2022 г.

Ястия в тажин: ароматно пиле със зеленчуци

 



"Говорим" си ние в страничката на блога във Фейсбук за тажини и как много искам да си намеря и получам това съобщение:
"Здравей, Светле!позволявам си да ти пиша на ти и по име, защото следя всичко, което качваш/готвиш/снимаш/ пишеш…сготвила съм доста от твоите рецепти, дори се научих да меся от теб… така че все едно те познавам 🙂 сега по темата: купих си тажин от Вивре преди 2-3 год. и много бих се радвала ако го приемеш от мен, с най добри чувства. Естествено ще чакам рецепти, снимки и много вкусотии "
Направо останах без думи, първо от хубавите думи и после от предложението.Първо ми беше неудобно, но като човек който обожава да подарява си помислих за страхотното чувство да зарадваш някой, а аз определено много се зарадвах и после, ако си намислил да зарадваш някой, а той откаже и тогава усещането е едно такова празно и разочароващо.А аз не обичам да разочаровам хора.И трето, ако някой ми сподели, че се е научил да меси от мен, този човек заема вече специално място в сърцето ми.
И ето, че си имам тажин и не мога да ви опиша колко съм доволна и възхитена и направо влюбена в този съд.
И накрая, но не на последно място, благодаря от сърце, Миленка, страхотен е!!!



Оказа се, че тажина не е точно това, което си мислех.Предполагам, че като повечето хора, които не са се замисляли сериозно за него и аз мислех, че той е като нашия глинен гювеч.Да, ама не съвсем.Ето някои специфични особености на тажина, които копирам от различни сайтове и публикации по темата в Интернет:
- Казват, че "в него се готви изключително здравословно, защото реално храната се готви на пара".И наистина след три опита, констатирам, че течността, която съм сложила не се изпарява, остава си вътре и реално тя готви всичко.
- "Методът, по който се приготвя е много практичен в горещите райони, където водните запаси са ограничени. Това е така, защото конусовидния капак на тажина създава конденз, връща изпарената течност от продуктите обратно в съда и реално е необходимо минимално количество вода, за готвенето на месо и зеленчуци."
- Именно "заради специфичната си форма, капакът връща изпарената течност от продуктите обратно в съда, което прави всяко ястие, сготвено в него, сочно, крехко и наситено с аромати."
- "Тънкостта при готвене в тажин е ниската температура и продължителното „къкрене“. Колкото повече време се готви ястието на слаб огън, толкова по-наситен е ароматът, по-неустоим вкусът и по-крехка текстурата." Потвърждавам, всички ястия досега ги приготвях на 150 градуса и се получаваше много сочно и крехко месо и зеленчуци.
- "Ястието е сочно и практически приготвено на пара. Първоначално използвайте средна температура за предварително запържване на съставките и слаб огън за последващото готвене. Високите температури помагат за карамелизиране на съставките и течностите, в които се приготвя ястието, за концентриране на аромата и създаване на един много апетитен и богат на вкусове краен продукт."
- Не на последно място ще разкажа и за почистването на тажина: в няколко сайта прочетох, че най-добрия начин е с гореща вода и сода.Много трябва да се внимава с използването на почистващи препарати, защото съда може да поеме нежелани аромати.





Какво използвах:


пилешко месо (обезкостени бутчета) - 300-350 грама

три средноголеми картофа

две моркова

голяма глава стар лук 

зелена чушка

червена чушка

чаена чаша грах

/ може да сложите много овече зеленчуци като количество, зависи т големината на тажина/

чаена лъжичка куркума

чаена лъжичка кимион

чаена лъжичка кориандър

чаена лъжичка червен пипер


супена лъжица зехтин

сол


пресен магданоз за пъръсване а готовите ястие по желание

    
    Както казват специалистите в истинското ястие в тажин няма нужда месото да се запечатва и запържва предварително, т.е. то може, но няма да стане така здравословно както е идеята на готвенето в този съд.
    Единствената мазнина я сложих на дъното на тажина, при готвенето самото пилешко, което е от бутчета си пуска пилешка мазнина и наистина нямаше ужда от друга.


  • Подготовката започна с това че смесих подправките с няколко капки вода и сол и  хубаво омесих месото в тях.Оставих ги в хладилника за час.Може да се приготви това и предната вечер или сутрин, ако ястието е за обяд или вечеря.
  • Нарязах зеленчуците на големи парчета.
  • В тажина сложих супената лъжица зехтин и разнесох по дъното.
  • Наредих пилето.
  • В купата където беше пилето сложих зеленчуците и използвах остатъците от маринатата и разбърках всичко.Не забравяйте да посолите.
  • Около пилето сложих лука и чушките.
  • Върху него наредих картофите и морковите, граха го поръсих отгоре.
  • Може да сложите още зеленчуци, поне при мен имаше още място.
  • Налейте малко вода.Наистина съвсем малко, защото тя ще си остане вътре.Това е идеята на тажина, че той използва водата за готвене, като тя циркулира вътре.Ако зеленчуците са замразени, водата да е буквално две три супени лъжици.
  • Ако сте прекалили с водата все пак, не се притеснявайте после ще я сгъстите малко и ще имате разкошен сос.
  • Слагате капака и пъхате в студена фурна тажина.
  • Пускате на 150 градуса без вентилатор и оставяте точно два часа.След два часа много внимателно вдигнете капака и проверете картофите и месото.Аз прободох на няколко места с ножа и той си потъваше свободно.Изключих и оставих вътре.
  • Може да махнете капака и да запечете, ако искате да има загар отгоре.
  • Тъй като моята вода се оказа в повече, извадих течността в един тиган и сгъстих с малко нишесте.После върнах в тажина.Може и да не връщате соса, а с него да си залеете порцията.
  • По желание и за красота малко нарязан магданоз отгоре върху всяка порция.




2 коментара:

  1. Много интересни неща научих за таджина от теб. Благодаря ти. Отдавна се чудя дали да си купя и такъв съд за готвене :D
    И рецептата ще си запазя да я пробвам.
    Светли празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светли празници, Мария, благодаря ти :) Много съм доволна от този съд, наминавай наоколо ще има още рецепти ;)

      Изтриване