В старата ми готварска книжка тази рецепта я наричат Кебап с гъби, което винаги ми е било странно, след като интересната част от нея всъщност е лимона.А аз даже не слагам и гъби.Ако човек не прочете подборно какво съдържа, като нищо ще я отмине като една от многото рецепти за кебапи, а тя е толкова интересна и вкусна.
Това е от рецептите, които не изглеждат добре в чиния, но това няма значение.Тя е от тези, с които си накапваш блузата и е възможно да прекалиш с хляба, с който топиш соса.
Това е от рецептите, които не изглеждат добре в чиния, но това няма значение.Тя е от тези, с които си накапваш блузата и е възможно да прекалиш с хляба, с който топиш соса.
Какво използвах / за около три порциии /:
300 грама свинско месо
две глави лук
десетина скилидки чесън
домат
чаена лъжичка с връх червен пипер
половин чаена чаша бяло вино
(ако мерите 100ml)
половин лимон
чаена лъжича чубрица
десетина зърна черен пипер
сол на вкус
олио
/ в оригиналната рецепта използват супена лъжица мас/
В оригинала слагат и гъби, така че който иска може да си сложи
сварен ориз или картофено пюре
- Нарязваме месото на малки хапки.
- В мазнина (олио или мас) запържваме месото.Буквално само го претъркаляйте в съда ви за готвене да побелее.Но ако обичате пържено, запържете го повече.
- Нарязвате лука на ситно и го добавяте към месото.Месото си пуска соковете и всичко се задушава.
- Заливате виното, оставяте минута да кипне.
- Прибавяте нарязани скилидки чесън, червения пипер, настърган домат ( или ситно нарязан от консерва).Количеството на домата измерено по някакъв начин е около половин чаена чаша.
- Добавяте чубрицата и нарязан на малки парчета лимона.Лимона е с кората.Лимона ви нека е измит много добре.Ако кората ви е горчива и не я обичате, може да я махнете, но на мен ми харесва тази комбинация от леко горчивата кора и киселия лимон.Ако се притеснявате, че ще се получи много кисело, сложете само няколко парченца.
- Прибавяте зърната черен пипер
- Ястието го заливате с топла вода и оставяте да се готви на слаб котлон до готовност.Готовност си означава доброто старо "да остане на мазнина"
- Ако ястието е рядко, сгъстете с брашно или нишесте по желание.
- Поднася се със сварен ориз или картофено пюре.Хората предлагат картофено пюре, но на мен винаги кебапите някак по ми вървят със сварен ориз.Като винения кебап например и тъй като това е негова лимонена версия, според мен по-добрия избор е ориза
Няма коментари:
Публикуване на коментар