Случи се така, че в момента в който ми подариха тажина, отваряйки фейсбук попаднах на една разкошна снимка на пиле в тажин и си казах, че то ще е сред първите изпробвани рецепти.Рецептата е на Таня, която освен че има страхотни рецепти, им прави едни от най-фантастичните снимки, които съм виждала.Вълшебница е!
Рецептата, от която почерпих идеята за това пиле:
Бавно печено пиле с картофи в тажин
Промените, които направих се наложиха заради вкуса на моите дегустатори, което се изразява най-вече в пропускането на някои подправки.Но пък най-накрая имах къде да използвам сумака, който стои вече незная колко време сред подправките в очакване да го приложа някъде.Освен това вместо сушени кайсии каквито нямам, използвах сушени сини сливи каквито имам в големи количества.
За тажина, неговите особености и как се приготвя храната в него вече ви разказвах в първата ми рецепта, свързана с него:
- Подправките смесих с малко вода и хубаво натрих парчетата пиле.Не забравяйте да посолите добре.
- Нарязах лука, картофите и морковите на едро
- На дъното на тажина сложих зехтина.
- Наредих зеленчуците и пилето.Не забравяйте да посолите и зеленчуците.
- Налейте съвсем малко вода, буквално две три супени лъжици.От опит вече разбрах, че течност в тажин не се губи.
- Слагате капака и пъхате тажина в студена фурна.
- Пускате на 150 градуса без вентилатор и оставяте да се готви.
- След два часа беше напълно готово.
- За всеки случай прободете пилето и картофи с нож и ако влиза леко, всичко е готово.
Няма коментари:
Публикуване на коментар