Страници

вторник, 26 април 2022 г.

Ястия в тажин: подправено пиле с картофи

    

   Случи се така, че в момента в който ми подариха тажина, отваряйки фейсбук попаднах на една разкошна снимка на пиле в тажин и си казах, че то ще е сред първите изпробвани рецепти.Рецептата е на Таня, която освен че има страхотни рецепти, им прави едни от най-фантастичните снимки, които съм виждала.Вълшебница е!

    Рецептата, от която почерпих идеята за това пиле:

    Бавно печено пиле с картофи в тажин

    Промените, които направих се наложиха заради вкуса на моите дегустатори, което се изразява най-вече в пропускането на някои подправки.Но пък най-накрая имах къде да използвам сумака, който стои вече незная колко време сред подправките в очакване да го приложа някъде.Освен това вместо сушени кайсии каквито нямам, използвах сушени сини сливи каквито имам в големи количества.

    За тажина, неговите особености и как се приготвя храната в него вече ви разказвах в първата ми рецепта, свързана с него:

    Ароматно пиле със зеленчуци


Какво използвах:

пиле нарязано на порции

чаена лъжичка червен пипер плюс щипка пушен червен пипер
чаена лъжичка кимион
чаена лъжичка сумак
сол 

 три супени лъжици зехтин

картофи, моркови, лук и сушени сини сливи
чери домати или нарязани на едро домати




  • Подправките смесих с малко вода и хубаво натрих парчетата пиле.Не забравяйте да посолите добре.
  • Нарязах лука, картофите и морковите на едро
  • На дъното на тажина сложих зехтина.
  • Наредих зеленчуците и пилето.Не забравяйте да посолите и зеленчуците.
  • Налейте съвсем малко вода, буквално две три супени лъжици.От опит вече разбрах, че течност в тажин не се губи.
  • Слагате капака и пъхате тажина в студена фурна.
  • Пускате на 150 градуса без вентилатор и оставяте да се готви.
  • След два часа беше напълно готово.
  • За всеки случай прободете пилето и картофи с нож и ако влиза леко, всичко е готово.






Няма коментари:

Публикуване на коментар