Пролетно лапаме лапад колкото можем.
И затова щом пролетта излезе на преден план, аз започвам да редувам зелените ястия.А откакто на поляната където се разхождаме с куч, видяхме находища с коприва и лапад, си имам на разположение колкото си искам.
Има рецепти, които не са нищо особено и винаги си мисля, че няма смисъл да ги разказвам, след като са нещо съмсем обикновено и всички ги знаят, но после си казвам, че винаги има някой който тепърва започва да се вихри кулинарно и може да му е от помощ точно такава уж обикновена рецепта.
Какво използвам за около три порции:
глава стар лук
морков
супена лъжица доматено пюре
(взимам от консерва домати само течната част)
равна супена лъжица червен пипер
равна супена лъжица сух джоджен
(ако имате пресен, сложете пресен и то повече)
чаена чаша ориз
(използвам балдо, а чашата е 200 ml)
зелената част на пресен лук
много лапад
сол и черен пипер
олио
Лапада малко трудно бих го посочила като количество, но да кажем че в почистен и нарязан вид е три чаени чаши, но винаги може още по мое мнение.Аз лично предпочитам да го усещам много сериозно в чинията си.
- Лапада се почиства от средната твърда част, измива се добре и се нарязва.
- Нарязвам лука на ситно, моркова го настъргвам.
- В олио (около две супени лъжици) и вода (пак толкова) задушавам лука и моркова.
- Добавям ориза и разбърквам веднъж.
- Прибавям доматеното пюре, червения пипер.
- Добавям и лапада, нарязани зелени листа от пресен лук.
- Поръсвам с джоджена.
- Заливам с вода.Аз обичам това ястие да ми е по течно и поради тази причина заливам с четири чаши вода.
- Когато ориза започне да поема добре водата чак тогава посолявам и поръсвам с прясно смлян черен пипер.
- Ако се окаже, че водата ви е малко поради вида на ориза примерно, долейте още, но трябва да е гореща за да не прекъсвате готвенето.
- Готовия ориз го спирам и оставям да постои.Ако ви е течен оставете без капак, ако ви е добре оставете капака да не изпръхва.
- Постните ястия са най-вкусни само топли, че даже и студени.
- Аз обичам оризените ястия да ги хапвам с кисело мляко, но това си е по желание.
Ако лапада ви е любим кокото и на мен, това означава, че го опитвате във всякакви форми.А една особено вкусна е във вид на баница:
http://svetlalola.blogspot.com/2020/05/blog-post.html
Светле,
ОтговорИзтриванеОбичам спанака суров и го използвам така в салати и разядки.А лапад и коприва използвам и сурови, и топлинно обработени.Правила съм това ястие.Но ние не използваме домати, защото получаваме киселини.Понякога вместо домати използвам пиперкова паста.Много често обаче използвам сушените домати като добавка накрая.Прекрасно ястие се е получило и при теб.Пролетно и вкусно ! Зелено и свежо !
Поздрави, бъдете здрави !