Страници

понеделник, 11 април 2022 г.

Пролетно лапаме лапад: Лапад с ориз

   

 Пролетно лапаме лапад колкото можем.

    Малко е да кажа, че лапада ми е любимото зелено от зелените.Обичам го повече от спанака, а копривата я обичам почти колкото лапада.
    И затова щом пролетта излезе на преден план, аз започвам да редувам зелените ястия.А откакто на поляната където се разхождаме с куч, видяхме находища с коприва и лапад, си имам на разположение колкото си искам.



    Има рецепти, които не са нищо особено и винаги си мисля, че няма смисъл да ги разказвам, след като са нещо съмсем обикновено и всички ги знаят, но после си казвам, че винаги има някой който тепърва започва да се вихри кулинарно и може да му е от помощ точно такава уж обикновена рецепта.


Какво използвам за около три порции:


глава стар лук

морков

супена лъжица доматено пюре

(взимам от консерва домати само течната част)

равна супена лъжица червен пипер

равна супена лъжица сух джоджен

(ако имате пресен, сложете пресен и то повече)

чаена чаша ориз

(използвам балдо, а чашата е 200 ml)


зелената част на пресен лук

много лапад


сол и черен пипер

олио



    Лапада малко трудно бих го посочила като количество, но да кажем че в почистен и нарязан вид е три чаени чаши, но винаги може още по мое мнение.Аз лично предпочитам да го усещам много сериозно в чинията си.

  • Лапада се почиства от средната твърда част, измива се добре и се нарязва.
  • Нарязвам лука на ситно, моркова го настъргвам.
  • В олио (около две супени лъжици) и вода (пак толкова) задушавам лука и моркова.
  • Добавям ориза и разбърквам веднъж.
  • Прибавям доматеното пюре, червения пипер.
  • Добавям и лапада, нарязани зелени листа от пресен лук.
  • Поръсвам с джоджена.
  • Заливам с вода.Аз обичам това ястие да ми е по течно и поради тази причина заливам с четири чаши вода.
  • Когато ориза започне да поема добре водата чак тогава посолявам и поръсвам с прясно смлян черен пипер.
  • Ако се окаже, че водата ви е малко поради вида на ориза примерно, долейте още, но трябва да е гореща за да не прекъсвате готвенето.
  • Готовия ориз го спирам и оставям да постои.Ако ви е течен оставете без капак, ако ви е добре оставете капака да не изпръхва.
  • Постните ястия са най-вкусни само топли, че даже и студени.
  • Аз обичам оризените ястия да ги хапвам с кисело мляко, но това си е по желание.







Ако лапада ви е любим кокото и на мен, това означава, че го опитвате във всякакви форми.А една особено вкусна е във вид на баница:

http://svetlalola.blogspot.com/2020/05/blog-post.html


1 коментар:

  1. Светле,
    Обичам спанака суров и го използвам така в салати и разядки.А лапад и коприва използвам и сурови, и топлинно обработени.Правила съм това ястие.Но ние не използваме домати, защото получаваме киселини.Понякога вместо домати използвам пиперкова паста.Много често обаче използвам сушените домати като добавка накрая.Прекрасно ястие се е получило и при теб.Пролетно и вкусно ! Зелено и свежо !
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване