Както повече от вас знаят, аз обожавам чийзкейк.Това е един от най-лесните сладкиши на света, особено във варианта без печене.Този път обаче малко ще усложним нещата и ще включим фурната.За мен това са добре похарчени пари за ел.енергия, защото чийзкейка стана божествен.И понеже в блога влизат само страхотни, чудесни и божествено получили се рецепти, които с удоволствие споделям с вас, се надявам, че и тази няма да ви разочарова.
Без повече приказки...
Какво използвах:
Няколко вметки:
- като всеки чийзкейк и този предполага лична намеса в рецептата, като например да използвате бисквити каквито обичате или имате в наличност;
- това да увеличите големината му;
- да направите основата по-голяма или по-малка; да приготвите основната част с каквито марки продукти харесвате, като все пак е важно за крема сиренето да е гъсто
Формата ми за печене е съвсем малка, диаметър 16см, но това е сладкиш, който по мое мнение може да се сервира на малки парчета само за удоволствие и кеф.Разбира се ако сте голямо семейство и обичате големи парчета, удвоете количествата и вземете по голяма форма за печене
чаша - вместимост 200 ml
смлени обикновени бисквити - чаена чаша
смлени орехи - половин чаена чаша
две супени лъжици масло
200 грама заквасена сметана
100 грама срема сирене тип "Филаделфия"
3 супени лъжици пудра захар
едно яйце размер L
ванилия
три средно големи ябълки
две препълнени супени лъжици кафява захар (ако нямате, използвайте бяла)
печени орехи (количеството е по желание, при мен бяха малко по-малко от парчетата ябълки)
- Смесвате бисквитите и орехите, заливате с разтопено масло и разбърквате.Аз лично не слагам прекалено много масло и ако сместа не се спои, прибавям най-обикновена вода.
- На дъното на форма с падащо дъно слагам основата, леко притискам
- Смесвам много добре сметаната, крема сиренето, яйцето, пудрата захар и ванилията.
- Фурната е включена на 190 градуса и се е загряла.
- Ако нямате предварително изпечени орехи сега е момента да си изпечете.Другия начин е в горещ сух тиган да ги сложите и когато ви замирише на печени орехи и започнат леко да прегарят, готови са.
- Изливате млечната смес върху основата и слагате във фурната.
- Печенето е по-бавно, отнема около 30-40 минути дори в тази малка форма като моята.Аз проверявам като от време на време разклащам формата и когато спре да се люлее, значи е стегнало.Но и проверете с нож или шиш за всеки случай.
- Вадите и охлаждате.
- Обелвате и нарязвате на парченца ябълки, смесвате ги с кафявата захар и карамелизирате на слаб котлон.Тъй като искаме да е леко течна заливката, или прибавете лъжица готварска сладка сметана или не оставяйте захарта за се сгъсти съвсем.
- Накрая прибавяте натрошени печени орехи, разбърквате и изливате върху чийзкейка
Ако напишете в търсачката "чийзкейк" ще видите и останалите рецепти, разказани в блога по тази чийз тема.
Ама от това нещо малко парченце ли можеш да изядеш!?
ОтговорИзтриванеМного е трудно да не му седне човек с една вилица от единя край и да го почне целия :)
Изтриване