Страници

понеделник, 1 февруари 2021 г.

Зимна зеленчукова супа с булгур



 Това е една толкова непретенциозна и обикновена супа, че чак е гениална и още повече великолепна.



     Няма да си приписвам заслугите за създаването ѝ, а само за споделянето и изяждането.И в голяма степен разгадаването какво точно има в нея, защото нейния създател или смесител е по-правилно, майка ми така си прави всеки ден разни мешани супи, че често забравя какво е сложила.Обикновено слага от всичко, което има и разбира какъв е резултата чак като си я сервира.Е, този път бях на точното място в подходящото време да я опитам точно тази супа и повярвайте, страшно много ми хареса.Толкова, че само разбутах масата и я заснех, защото тази супа няма нужда от някакви нагласени снимки, нищо че аз обожавам да снимам, тя има нужда просто да бъде разказана.




Какво е неолходимо:


зеленчуците са приблизително в равни количества и нарязани на еднакви кубчета


тиква

целина

праз

морков

печена червена чушка

половин чаена чаша булгур

риган, мащерка и сух босилек 

(количествата преценете според порциите, но нека са приблизително равни)

сол

олио


много зехтин за поръсване

лимонов сок за сервиране

(или оцет, с него също е вкусно)


  • Булгура се накисва за половин-един час, не повече.А се накисва за да се сготви по-бързо.
  • Зеленчуците се нарязват на кубчета.
  • В супена лъжица олио и супена лъжица вода задушаваме зеленчуците.Задушаваме е силно казано, буквално ги смесваме и разбъркваме няколко пъти и това е.
  • Добавяме ситно стрити подправките и заливаме с вода според порциите.
  • Посоляваме.
  • Добавяме измития булгур и оставяме да се готви.
  • Накрая аз лично когато си сложих първата порция (защото имаше и втора) си поръсих и зехтин и лимонов сок.Втората ядох с ябълков оцет и също много ми хареса.Тъй като продуктите са сладки като цяло, нещо кисело много ѝ отива.
  • Като всяко постно ястие и тази супа не се яде вряла и гореща, нека малко да "дръпне".Опитах я изстинала и пак ми хареса.
  • Може и да си я пасирате, ако обичате крем супи, но аз не позволих това, защото обичам да усещам какво има вътре.Относно подправките, аз човека, който не обича да смесва много, че даже и не слага никакви понякога, бях възхитена как си отиваха на сладките зеленчуци.







7 коментара:

  1. Ой, изглежда много апетитно! Иде ми да оближа екрана на телефона 😀
    Адмирации за мама!

    ОтговорИзтриване
  2. Майчето ти готви като мен с наличните си продукти. Така имаме гарантирано разнообразие. Сега почвам подобна супа и аз.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз готвя според продуктите, така разнообразието е гарантирано.

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Благодаря ти :) Аз лично малко се пристрастих към нея вече, така да ми хареса :)

      Изтриване