Дойде моето време.Времето на патладжаните.
Какво е необходимо за едно ветрило:
един патладжан с големина каквато можете да изядете без да делите с друг
едно топка моцарела
резени пушено сирене
парче кашкавал
сол,зехтин
доматен сос:
консерва нарязани домати или пет-шест консервни домати
кафява захар
сол
зехтин
две скилидки чесън
две супени лъжици прясно мляко
- Обелвате и нарязвате патладжана на ветрило.Посолявате и оставяте да изтече горчивия сок.
- Намазвате със зехтин целия патладжан и всеки от резените, слагате го върху готварска хартия, разстилате ветрилото и печете на 200 градуса 10-15 минути.Ако сложите сирената докато е суров, те ще се разтекат много преди самия патладжан да е опечен, а така всичко става като масло и равномерно изпечено.
- Изваждате го и нареждате между резените парчета моцарела и пушено сирене.Може да използвате и други сирена по желание, за сирене при мен никога няма ограничение.
- Връщате във фурната и запичате.Накрая поръсвате с настърган кашкавал и запичате отново до лека коричка.
- Докато патладжана се пече, приготвяте доматения сос
- Домати настъргани или намачкани ако са от консерва.Изваряват се, добавя се пресован чесън, овкусява се със сол и захар.Накрая се добавя прясно мляко.С прасното мляко доматения сос става много нежен и благ както казваше баба и смекчава трапчивия и кисел вкус и с него може да не се слага много захар в соса.Накрая поръсвате със зехтин.
- Сервирате ветрилото върху доматен сос.
- Яде се топло докато сирената са меки и соса горещ.Не оставяйте кашкавала да изстине и да стане на подметка.
И като ви казвам колко много обичам патладжан, това че е горещо изобщо не ме спира да включвам фурната за него.Но най вече никога не правя само едно ястие.Имам ли дори два патладжана и двата приготвям по различен начин.
Във фурната на ветрилото му правеше компания и най-любимото- Имам баялдъ, което приготвям така:
А прекрасния хляб е едно хлебче маслини по тази рецепта:
Няма коментари:
Публикуване на коментар