Както се казва, този нектар е за директна консумация.
Охладен е много приятен в горещ летен ден.
Честно си признавам, кайсиите не са ми любим плод.От тях най-много обичам ядките на костилките.С кайсиите обаче ме свързва един детски спомен.Преди, да не ги броим колко точно години, в едни други времена детските пюрета от кайсии бяха голям деликатес.Това да си намериш такива беше голямо изживяване.По спецално от това да си купиш и банани.И не ги търсеха само за бебенца, големите и пораснали хора също си умираха за тях.Помня как нашите бяха се сдобили с едно кашонче пюрета, то стоеше в гардероба и от време на време си отваряхме по едно.Беше гъсто и леко кисело, абослютно натурално като за бебета разбира се.И тогава никой не се е съмнявал в състава и качеството му.
Колкото и да е странно обаче, въпреки че винаги сме имали кайсиеви дървета, никога не се е правил нектар от кайсии в къщи или пюре.Сигурно самото изживяване, че си намерил пюрета от кайсии е било тръпката, а не пиенето им.
И ето как днес нямаме вече кайсиеви дървета, но пък една вечерна разходка до близки лавандулови насаждения ме отведоха в двора на семейството на моя приятелка.Тя ми връчи една кофа и каза, бери си колкото искаш.И брахме от дървото и обирахме хубавите от земята, които си бяха даже по хубави, защото бяха съвсем зрели и меки.Точно тези най-узрели и меки кайсии са главните герои в моя нектар.Разликата между един натурален сок от кайсии и нектара е, че в него се добавя захар под формата на захарен сироп.Има различни начини за приготвяне, но за мен този се оказа най-сполучлив, затова го представям и на вашето внимание
Количествата продукти съм мерила след момента, в който съм измила, остранила костилките и махнала ципите на добре узрелите кайсии.
Пасирах ги с пасатора и бяха готови да станат на нектар.
Какво използвах:
500 ml пасирани кайсии
един литър вода
чаша и половина кафява захар
/ използвайте бяла, ако повече ви харесва/
Водата и захарта разбира се може да нагласите по ваш вкус, в зависимост колко гъст искате да е нектара и колко сладък.
Сладостта зависи и от самите кайсии.
- Разтваряте на котлона захарта във водата.Не е нужно да завира, само да се разтопи.
- Охлаждате малко и прибавяте пасираните кайсии.Смесвате добре.
- Може да разбиете всичко отново с пасатора.
- Слагате в хладилника да се охлади и консумирате веднага.
- Преди да си наливате не забравяйте да разбърквате.
И накрая снимки от разходката ни из лавандуловите полета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар