Две тиквички, две рецепти!
В сезона на тиквичките, рецептите валят една след друга, защото честно казано има един момент, в който има толкова много и толкова евтини, че идеите за приготвяне свършват, тиквичките не.
Моите тиквички не са от пазара този път, от приятелска градина са и понеже ги берат по-големи, а аз не обичам тиквички със семена, се опитвам да им намирам различно от пържено и печено приложение.Затова днес приготям пънчета.Пънчета, а не лодки, защото както казах тиквичките са големи и само от една представяте ли си, направих цели пет пънчета.
Какво използвам:
две огромни тиквички
/или четири с нормални размери/
150 грама мляно месо
/тъй като от това количество ми остана плънка, ако не искате да приготвите втората рецепта сега, намалете това количество/
глава лук
две скилидки чесън
морков
половин домат
половин връзка магданоз
половин връзка копър
червен пипер - чаена лъжичка
сол и черен пипер
домат за окраса
кашкавал по желание
- Нарязвате тиквичките, но не по дължина както се прави обикновено ами на две или три, преценете си да получите пънчета високи около 5см.
- Издълбавате пънчетата с лъжица, като вътрешносттта ( аз махам семките ако са големи) нарязвате на ситно.
- Пънчетата посолявате, обръщате и оставяте да се отцеждат.Не пропускайте този момент.Няма нищо по гадно от блудкави тичвички, колкото и вкусна да е плънката.
- Нарязвате лука, морковите, домата на ситно.
- Задушавате мляното месо в мако олио.Добавяте зеленчуците, включително и вътрешната част на тиквичките.Подправяте с копър и магданоз.Поръсвате със сол и черен пипер, добавяте и червения пипер.Пресовате чесъна в плънката.
- Разбърквате и оставяте на слаб котлон да се изпари водата.
- Нареждате пънчетата в съд за печене, пълните ги с плънката.
- Откоре слагате резен домат, наливате малко вода, завивате с фолио и печете до омекване на тиквичките.Капак или фолио не са задължителни, но първо стават по-бързо така и второ, като се задушават омекват и се топят в уста после.Но ако обичате по хрупкави, оставете без покритие.
- Накрая махате фолото/капака и слагате парче кашкавал и оставяте докато се разтопи.Не е необходимо да се препича,само да се разтече.
Почти винаги ми се случва когато пълня зеленчуци да ми остане плънка, която довършвам по някакъв начин и така се оказвам с две ястия накрая.И този път така ми се получи.
Какво направих с излишната плънка:
- добавих още домат нарязан на кубчета
- чаша ориз
- още копър и магданоз
- олио
- ако имате друга свободна тиквичка нарежете и нея на кубчета
- Заливате с вода според ориза и след време имате още едно страхотно ястие, което може да сервирате като гарнитура на пънчетата.
Светла,
ОтговорИзтриванечудесна идея са тези тиквички.Сега им е сезона и трябва да им се насладим.Става и чудесно пюре от тях с орехи, копър и чесън.Или пък вкусни телиатели леко запържени в мазнина докато променят цвета си.Така приготвям по - големите тиквички.А малките използвам за пълнене, както и за салати.
Поздрави !
Добри идеи, благодаря Ели!
Изтриване