Страници

понеделник, 6 юли 2020 г.

Пълнени пънчета от тиквички




Две тиквички, две рецепти!

    В сезона на тиквичките, рецептите валят една след друга, защото честно казано има един момент, в който има толкова много и толкова евтини, че идеите за приготвяне свършват, тиквичките не.




    Моите тиквички не са от пазара този път, от приятелска градина са и понеже ги берат по-големи, а аз не обичам тиквички със семена, се опитвам да им намирам различно от пържено и печено приложение.Затова днес приготям пънчета.Пънчета, а не лодки, защото както казах тиквичките са големи и само от една представяте ли си, направих цели пет пънчета.


Какво използвам:

две огромни тиквички
/или четири с нормални размери/
150 грама мляно месо
/тъй като от това количество ми остана плънка, ако не искате да приготвите втората рецепта сега, намалете това количество/
глава лук
две скилидки чесън
морков
половин домат
половин връзка магданоз
половин връзка копър

червен пипер - чаена лъжичка
сол и черен пипер

домат за окраса
кашкавал по желание


  • Нарязвате тиквичките, но не по дължина както се прави обикновено ами на две или три, преценете си да получите пънчета високи около 5см.
  • Издълбавате пънчетата с лъжица, като вътрешносттта ( аз махам семките ако са големи) нарязвате на ситно.
  • Пънчетата посолявате, обръщате и оставяте да се отцеждат.Не пропускайте този момент.Няма нищо по гадно от блудкави тичвички, колкото и вкусна да е плънката.
  • Нарязвате лука, морковите, домата на ситно.
  • Задушавате мляното месо в мако олио.Добавяте зеленчуците, включително и вътрешната част на тиквичките.Подправяте с копър и магданоз.Поръсвате със сол и черен пипер, добавяте и червения пипер.Пресовате чесъна в плънката.
  • Разбърквате и оставяте на слаб котлон да се изпари водата.
  • Нареждате пънчетата в съд за печене, пълните ги с плънката.
  • Откоре слагате резен домат, наливате малко вода, завивате с фолио и печете до омекване на тиквичките.Капак или фолио не са задължителни, но първо стават по-бързо така и второ, като се задушават омекват и се топят в уста после.Но ако обичате по хрупкави, оставете без покритие.
  • Накрая махате фолото/капака и слагате парче кашкавал и оставяте докато се разтопи.Не е необходимо да се препича,само да се разтече.





   Почти винаги ми се случва когато пълня зеленчуци да ми остане плънка, която довършвам по някакъв начин и така се оказвам с две ястия накрая.И този път така ми се получи.

Какво направих с излишната плънка:

  • добавих още домат нарязан на кубчета
  • чаша ориз
  • още копър и магданоз
  • олио
  • ако имате друга свободна тиквичка нарежете и нея на кубчета
  • Заливате с вода според ориза и след време имате още едно страхотно ястие, което може да сервирате като гарнитура на пънчетата.














2 коментара:

  1. Светла,
    чудесна идея са тези тиквички.Сега им е сезона и трябва да им се насладим.Става и чудесно пюре от тях с орехи, копър и чесън.Или пък вкусни телиатели леко запържени в мазнина докато променят цвета си.Така приготвям по - големите тиквички.А малките използвам за пълнене, както и за салати.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване