Страници

вторник, 19 ноември 2019 г.

Сиропиран сладкиш с грис, ябълки и орехи

   Общо взето заглавието ви казва почти всичко откъм съдържание и ще се наложи да ми се доверите, че и вкуса е много хубав.


   Рецептата я импровизирах от сладкиша на Илианка, който също трябва да опитате, тъй като е по-различен и си има и заливка от крем.

Това, което страшно ме впечатли, освен че е сочен е, че сиропа всъщност е от прясно мляко.


   Импровизирах не за друго, ами защото тя прави по-големи количества от мен.В края на краищата реших така да го наглася, че да се измерва по-лесно, защото аз честно казано най-мразя да се занимавам с прекалено точни грамове и милилитри.Затова си го направих като за мързелив сладкар като мене. Крема отгоре го пропускам, защото в къщи не трябва да се яде много сладко от едни, а другите имат предупредителни писма от кантарите си, че повече от това не могат да вдигат.



Какво използвах аз:

чаена чаша пшеничен грис
чаена чаша смлени орехи
чаена чаша настъргани ябълки
чаена чаша кафява захар
чаена чаша кисело мляко
кафяна лъжичка сода
две яйца
аромати: по желание ванилия, канела, капки есенция ром

чаена чаша прясно мляко
две супени лъжици кафява захар
две супени лъжици какао

какао и пудра захар за поръсване

използвам една и съща чаена чаша с вместимост 200ml


  • Смесвате яйцата със захарта, прибавяте гриса, смлените орехи, настърганите ябълки.
  • Смесвате киселото мляко със содата и когато тя шупне я добавяте и нея.
  • Накрая добавяте аромати.Тъй като исках малко да разнообразя обичайния канелен аромат на ябълковите сладкиши, сложих повече ванилия и капка есенция от ром, която обаче не се усещаше много.Ако обаче си обичате канелата, сложете си я.
  • Изсипвате сместта в тавичка и печете на 200 градуса до готовност.При мен беше около 40 минути, защото тавичката беше малка.
  • Докато сладкиша се пече смесете прясното мляко със захарта и какаото на слаб котлон.Когато захарта се разтопи махате и охлаждате.Опитайте и ако не ви е достатъчно сладко (заради какаото), сложете си още захар.
  • Охладете и сладкиша и тогава залейте.Не прекалявайте със сиропа.Сладкиша е хубав сочен, намокрен само, но не и подгизнал.При мен крайните парчета бяха напоени повече и не ми хареса особено, но средните бяха съвършени.
  • Оставете поне час да постои и да си поеме от сиропа.
  • Накрая нарязах на квадрати и половината парчета поръсих с какао, другите с пудра захар, която разбира се попи веднага, но се получи глазирана коричка отгоре, което беше неочакван интересен ефект.





Ако ви е интересно да използвате грис в сладкиши, ето още един който ми се получи много добре:











5 коментара:

  1. Много хубав си го направила, Светле. Радвам се, че ви допада :) А на мен ми харесва и без крема. Така, поръсен с какао звучи много добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Допада и още как.А аз ще опитам и с крема, но когато няма нужда да се съобразявам с диетици и диабетици ;)

      Изтриване
  2. Да, трябва да ги опитаме, първо на гости на теб, след това на Или. Все пак различни сладкиши са:). Изглежда чудесно и мнооого вкусно. Поздрави, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така. Правилна стратегия, Кате 😁<3

      Изтриване
    2. Мерси, Кате :) Сладки срещи със сладки хора никога не отказвам :)

      Изтриване