Страници

сряда, 1 април 2020 г.

Яхния от червена леща

   
Ако все още не сте опитвали червена леща, доверете ми се и поправете това.Защото тя е не само много вкусна, но и има това прекрасно свойство да се приготвя за отрицателно време.
Дори трябва да слагат големи предупредителни знаци на пакета, че времето за сваряване е толкова малко, че по добре да сте близо до тенджерата.



Това е ястие, което често приготвям.Понякога е като яхния, понякога е като супа, вие си решете как го предпочитате.
Тъй като става много бързо, често го правя за да се стоплим набързо през зимните или по-хладни други дни.
Това е и едно от ястията ми за настинка, защото много добре се съчетава с едно люто чушле, а лютото чушле много често ми съживява организма.





Какво е необходимо:

две чаени чаши червена леща
(или колкото повече по-добре)
зелена чушка/ червена чушка
морков
парче целина (глава) - количество колкото моркова
скилидки чесън от една цяла глава (да има)

олио
сол

сух босилек

зехтин по желание


Количествата са приблизителни, като само ви давам насоки за съотношенията.Съответно за много порции увеличавайте, но имайте предвид моркова и целината да са в еднакви количества и не прекалено много спрямо лещата за да не доминира някое от тях във вкуса.


  • Лещата само я измивам.
  • В малко олио (приблизително две супени лъжици) пускам скилидките чесън, които ако са големи разрязвам на две.Не ги пържа, а буквално само тръсвам тенджерата за да си пуснат аромат и овкусят олиото и добавям нарязаните  моркови, целина и чушка.Нарязвам ги на ситно или тънко (морковите) за да се сварят по-бързо заедно със самата леща, защото тя става бързо и не искате да имате добре сварена леща с хрупащи зеленчуци
  • Прибавям лещата, разбърквам и заливам с вода.Три-четири пръста над лещата ако трябва да съм точна, защото не я меря точно.Но се е случвало и да доливам гореща вода по време на готвене, ако преценя че е малко.
  • Поръсвам със сухия босилек стрит на ситно.Това си е едно откритие за мен, да използвам босилек в леща вместо джоджен, който традиционно се свързва с нея.Внася разнообразие в менюто и много добре пасва на червената леща.
  • Яхнията е готова когато лещата омекне.
  • След като изключа от котлона поръсвам с малко зехтин отгоре за още вкус и разбърквам.
  • Леща обичам както споменах по-горе с люто чушле, но и задължително подкиселена с оцет, а ако имам отворена туршия, с нейната саламура.





Топъл хляб и гореща леща в хладен ден е всичко, което ви трябва понякога.

Ако рецептата ви харесва, ще съм ви благодарна ако я споделите с приятели и коментирате тук или във Фейсбук страничката на блога.


Бъдете здрави!






На много от рецептите, в блога , които аз често си повтарям, обичам да пробвам нови снимки, но в същото време запазвам и старите...Така за мене си.

















4 коментара:

  1. Честичко надничам тук макар,че рядко пиша коментар.Чудесни рецепти макар и традиционни , но приготвени по малко по - различен начин.Имам предвид кюфтетата по чирпански, а също и някои други рецепти, които ми направиха впечатление.Червената леща се вари много бързо, но от нея се получава и прекрасно пюре или хумос с тахан.А супата е прекрасна в това все още студено време.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Елена :) Радвам се че ви харесват моите рецепти и благодаря за идеите с леща.Поздрави! :)

      Изтриване
  2. Разкош! Червената и жълта леща са чудесни за къри, яхнии и крем супи. Бързо се приготвят, а и придават една чудесна плътност дори и като добавка към други ястия. Така примамливо си я сервирала, че се чувствам все едно току що съм охапала от чушлето и посягам към хлебчето. Рядко се чувствам така виртуално, сякаш съм гост на трапезата ти. Благодаря!

    ОтговорИзтриване