Страници

четвъртък, 25 юли 2019 г.

Доматени кюфтенца

 


   Няколкото пъти, когато съм била в Гърция е било на такива екскурзии, че не съм имала време да опитам както трябва гръцката кухня.Първият път беше на една кратка екскурзия до Метеора, а в хотела в който се хранехме главния готвач беше българин и въпреки, че имаше и гръцки специалитети за вечеря, не бях съвсем сигурна дали са изцяло такива.Освен това когато ядеш в хотела някак ти се губи автентичността на кулинарното преживяване.После разбира се дойде малкия, но съдържателен круиз около островите на Егейско море където също хапването беше на кораба, а времето което имахме по островите естествено, че предпочетох да го прекарам по улиците, а не на масата.
   Тези кюфтенца стоят като идея много отдавна в черновите.Тях нямах намерение да ги приготвям, а имах намерение да ги опитам или на Санторини или на остров Крит , ако някога попадна там.На островите попаднах, но кюфтенца не опитах.В такъв случай щом не отидох при кюфтетата, те да дойдат при мене.
   С тази рецепта не гоня оригиналност с гръцките.На много места видях подобна рецепта, но добавяха или лук или зелена чушка.Аз както винаги предпочитам по изчистени и семпли рецепти.Като правя доматени кюфтета искам да си имат вкус само на домати и подправки евентуално.Вие решете дали да пробвате моя вариант или да добавите нещо и от други или от себе си.






Какво използвах:


домати - нарязани - една чаена чаша
сирене - натрошено - една четвърт чаена чаша
/ може и повече, но не прекалявайте със соленото сирене/
мента / или джоджен - ситно нарязани няколко листенца
риган - една кафяна лъжичка
черен пипер
брашно - половин чаена чаша,
 / ако доматите не са добре отцедени, може да потрябва още /
щипка сода
олио за пържене



За млечния-сиренен сос:

кисело мляко
сирене фета или крема сирене
мента /или джоджен ако сме използвали джоджен в кюфтетата/
черен пипер
майонеза по желание


Чаената чаша е с вместимост 200 ml, за повече кюфтета, увеличете дозите.

Количествата са такива, че е трудно да бъдат посочени с абсолютна точност, защото кюфтета са това.Колкото повече, по добре.

Ако в доматите има повече течност, може да се наложи да сложите повече брашно и обратното.

Ментата, ако не ви е любима съставка, сложете съвсем малко.Може да замените и с листенца пресен джоджен.

Доматите е добре да са от месести сортове, за да нямат много семки и съответно течност.



  • Нарязваме почистените от семки домати на малки парченца.Първия път когато правих доматени кюфтета реших да настържа доматите и стана един малък течен ужас.Затова на парченца.
  • Аз ги слагам в една голяма цедка и ги притискам с вилица за да се отцеди максимално водата от тях.
  • Смесваме доматите с натрошено сирене, нарязана на ситно мента, поръсваме с риган.
  • Разбъркваме добре.
  • Малко по малко добавяме брашното (в което сме сложили щипка сода) и бъркаме.Когато се получи гъста смес, значи толкова трябва да е брашното.
  • Загрявяме олио в тиган.Олиото не е необходимо да е много и кюфтенцата да плуват.Важното е да е покрито дъното.
  • Може да се изпържат и в незалепващ съд, но трябва все пак да има мазнина.
  • Взимаме с лъжица от доматената смес и изпържваме.
  • Готовите слагаме върху скара или хартия за да падне излижната мазнина
  • Млечния сос си е по желание, но пробвайте този, който се свързва идеално с кюфтенцата, защото в него има и сирене и мента/джоджен както в тях.Количествата са по желание и на вкус.





Разкази от Гърция:















За още разказани истории и споделени рецепти, заповядайте във Фейсбук страничката на блога:










Няма коментари:

Публикуване на коментар