Страници

четвъртък, 4 юли 2019 г.

Бъркани яйца/ омлет с мляно месо

   Това е от ястията, то даже не съм сигурна, че е ястие, но е от тези дето хвърляш нещо в тигана, чукваш две яйца и ето ти вкусотия и нова рецепта за блога.
   Ще ви призная, че го замислях като омлет, но както се досещате избързах в обръщането и се наложи да станат бъркани яйца.Ако не сте толкова гладни и имате търпение направете го на омлет.Всякак се изяжда, дори имам подозрението, че ще повторим на следващото огладняване.


   Тези яйца не ги приготвям за пръв път.Те имат дълга история, още преди много, много години във времената когато имах ключ на врата и като се прибирах от училище трябваше да си приготвя нещо за обяд, най-редовно си импровизирах с яйца и каквото има.Тогава към месото слагах кетчуп вместо домати.Детска му работа.




Какво използвах за една порция:

две супени лъжици мляно месо
половин домат
половин глава лук
две скилидки чесън
две яйца
супена лъжица прясно мляко
щипка чубрица
щипка сол
смлян черен пипер
сирене за сервиране
олио

тиган с капак за идеялен омлет, но ако ви се правят бъркани яйца може и без капак


  • Предварително си разбъркайте мляното месо с малко вода за да ви се запържи на малки трохи, а не да стане на топчета.
  • В отделна купа си сложете яйцата и прясното мляко.Две яйца и супена лъжица прясно мляко е идеялното съотношение за един омлет.
  • Нарязвате лука на едро, но тънко а чесъна на тънки филийки.
  • Загрявате тигана, напръсквате с олио.Дори в незалепващ тиган, когато правите омлет трябва или да поръсите или да намажете с мазнина.
  • Слагате мляното месо и го бъркате да се запържи.
  • Преди да е готово прибавяте лука и чесъна.Водата, която сложихте в мляното месо за да ви се разбие на трохи, не позволява на месото да се препържи и в същото време задушава лука и чесъна.
  • Добавяте нарязани на кубчета домати, като е добре да сте махнали семките за да не добавите прекалено много излишна течност.
  • Поръсвате с чубрица и повечко черен пипер.Посолявате.
  • Доматите не трябва да се сготвят напълно, нека си останат свежи.
  • Намалявате котлона, разбивате много добре яйцата с прясното мляко точно преди да излеете в тигана за да получите пухкав омлет или бъркани яйца.
  • От този момент, ако искате омлет веднага слагате капак.След минута проверявате и ако крайчетата са се запекли, обръщате с решетъчна лъжица или плъзвате омлета в голяма чиния и после връщате като захлюпвате омлета на обратно.
  • Ако не ви се занимава или не ви се е получило, съвсем леко поклащайте тигана и лекичко ръзбърквайте.Така ще имате пухкави яйца, а не препържени парчета.
  • Сервирайте със сирене.Бяло саламурено, аз го предпочитам леко обезсолено.Може да го натрошите отгоре, може и на парчета около яйцата.Разбира се може и да не слагате, но си мисля, че като мен много ще ви хареса с него.Нарежете си и още свеж домат отгоре.
  • Разбира се една салата и студена бира са също добра компания за нашите яйца.





   И понеже стана дума за омлети, аз най-нескромно ще си кажа, че приготвям страхотни такива, пухкави и топящи се в устата.Разбира се доста яйца съм счупила докато постигна идеялното съотнощение за мен.Ако ви е интересно как ги приготвям, хвърлете едно око:






За още рецепти и истории, заповядайте и в страничката на блога във Фейсбук:



https://www.facebook.com/zakakvotoidae/












Няма коментари:

Публикуване на коментар