Страници

вторник, 23 юли 2019 г.

Уикенд на село и импровизации в кухнята

 
   Понякога просто си ходим на село, косим си тревата, поливаме си тревата, стоим си на тревата и за разнообразите обикаляме баирите наоколо.Има уикенди обаче, в които се случват ей такива приключения и кулинарни и 
   Започвам с една баница, която честно казано ми взе ума от това колко вкусна се получи.А е толкова елементарна, че няма накъде.Баница с юфка.Представете си вкуса на юфката, който е леко препечен и който е печен отново, само че със сирене и масло.Двойно печен вкус за перфектен резултат.

  • Пакет юфка, разбъркан с натрошено сирене колкото ви се иска.Залято със смес от три яйца и три четвърти кофичка кисело мляко, в която има половин пакетче бакпулвер.Всичко разбъркано отново.Отгоре парченца масло и печене до златиста коричка.

   Докато въздишахме по вкусната баница, се заговорихме за Кипиловското кале, което открихме преди години и до което стигнахме много трудно.Но пък беше едно от най-страхотните приключения, така че винаги си спомняме с гордост от постижението ни.А причината да го споменем беше един разговор с приятел, който знае, че сме ходили и обичаме такива скрити потайности.Той ни разказ, че до калето били направени подобрения и достигането му вече е много по-лесно.Толкова, че миналата седмица там са водели английски туристи.Това ни стигаше за да решим да проучим въпроса.
   Не само, че го проучихме, ами го и намерихме и покорихме за втори път.



    На село тази година само сливата даде плодове.Даде, та чак се престара, защото и след това, което набрахме за компоти, тя си изглеждаше недокосната.Затова реших да си правя експерименти.И правих печено сладко от сливи.

  • Сливи се почистват от костилките и се нарязват на половинки.Поръсват се със захар и се оставят в хладилника за една нощ.На другия ден се пекат за двайсетина минути във фурната.Времето зависи от това колко гъсто го искате сладкото.
   Когато направих сладкото започнах да му търся мекици.Винаги съм правила мекици от нормално тесто, замесено с мая, дали аз дали купено, но винаги такова.Сега реших да направя содени мекици и мисля, че друг вид повече никога няма да приготвям.Бързи, меки и пухкави.

  • Две чаени чаши брашно, чаена чаша кисело мляко, в което гасите кафяна лъжичка сода.Замесвате меко, леко лепкаво тесто.Оставяте за десетина минути.После с много набрашнени ръце си взимате по малко и раздърпвате на мекици, които пържите в загрято олио.
   Не само закуски правих тези дни, въпреки че те ни държаха сити дълго време.И едни кюфтенца пържих.Кюфтета, които щяха да са си най-обикновени класически кюфтета, ако не бяха от кайма от джолан.Точно така , обезкостен и смлян джолан.Получиха се плътни, но и в същото време сочни кюфтета и най-важното знаех какво е месото и че няма мазно в него.

  • Смляно месо, филия накиснат във вода хляб, малко яйце, нарязан лук, нарязан магданоз, кимион, кориандър, сол.



   И огън си палехме и в гората за още снимки ходихме.Ако някъде из горите видите човек да се търкаля по земята, да знаете, че съм аз снимаща нещо горско.






2 коментара:

  1. Казах ти и пак ще се повторя, обожавам такива публикации! Храната, уюта, красотата, твоят блог е толкова, толкова интересен, Светле. Чудесни рецепти и разходки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :) За мен е голямо удоволствие да пиша и разказвам и винаги се питам дали успявам да го предам това :)

      Изтриване