Страници

четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Есента дойде, да си напълним камби

   

       Камбите не са ли едни много красиви зеленчуци? Като цветя са.Есенни цветя в ярки цветове.
   Освен на туршия или мариновани за зимата,през есента си стават много вкусни и пълнени.Вместо чушки.Тук уточнявам,че аз по този начин приготвям и чушките през лятото,само че не виждам смисъл в нета да се появи още една рецепта за пълнени чушки.Затова се появява на камби.Не че ще открия топлата вода с това,че и те могат да се пълнят,но снимките станаха прилични и реших да не ги "заносам",а да ги използвам.



Какво е необходимо: 

количествата са приблизителни и зависят от големината на камбите,а две от моите бяха доста големи

четири броя камби 
смляно месо - около 150-180 грама
ориз - половин чаена чаша
морков
лук
магданоз
две супени лъжици олио
сол и черен пипер

едно яйце
прясно мляко - половин чаена чаша
кисело мляко - половин чаена чаша
брашно (най-добре препечено) - препълнена супена лъжица
сол
кашкавал по желание

  • Почистваме и измиваме камбите.
  • Задушавате в малко олио и вода смляното месо.
  • Добавяте нарязани на ситно лук,морков и горната част (калпачето) на камбите.
  • Прибавяте и ориза и заливате с една чаша вода.Оризът трябва леко да се свари,но да не е напълно готов,освен ако не ви пречи,че ще се развари докато се пекат камбите.
  • Овкусяваме със сол и черен пипер.Слагате и нарязан магданоз.
  • С тази смес пълните камбите,нареждате ги в съд,доливате вода,като нека да е поне наполовина на камбите.Слагате и малко сол във водата.
  • Отгоре поръсвате с малко олио по желание.
  • Печете на 200 градуса (аз включвам и вентилатор,но имайте предвид,че така има опасност горната част на камбите да прегори) до омекване,което според големината на камбите е различно.При мен беше около половин час.
  • Вадите тавичката и прехвърляте временно камбите в чиния или каквото имате под ръка.
  • Всичката течност я изливате в тенджерка.
  • Разбивате яйце с кисело мляко,прясно мляко и брашно и смесвате с водата от камбите.Ако е прекалено гореща,първо изравнете температурите и тогава смесвайте.
  • Чак когато смесите всичко включвате котлона и оставяте една две минути като бъркате от време на време на време.
  • Не трябва да се сгъстява.Посолете,ако е необходимо.
  • Връщате камбите в тавичката,заливате с млечния сос и връщате във фурната за още десетина минути докато соса стегне.Аз го обичам да стане гъст като крем карамел,но вие може да печете толкова,колкото ви харесва.Имайте предвид,че и след като го извадите от фурната ще стегне още малко.
  • Върху всяка камба поръсих с малко настърган кашкавал.Това е за добър вид и може да се пропусне.
  • Оставете така готовите камби да постоят двайсетина минути.Така ще усетите всичкия вкус много по-добре,ако ги нападнете още горещи.



Хлябът на снимката е типов с мед,който вече правя без да гледам рецептата,да не говорим,че във Фейсбук често го припомням и може да е омръзнал вече,но за вас,които го виждате за пръв път споделям рецептата:



За още рецепти и истории,заповядайте и във Фейсбук-страничката на блога:

Няма коментари:

Публикуване на коментар