Камбите не са ли едни много красиви зеленчуци? Като цветя са.Есенни цветя в ярки цветове.
Освен на туршия или мариновани за зимата,през есента си стават много вкусни и пълнени.Вместо чушки.Тук уточнявам,че аз по този начин приготвям и чушките през лятото,само че не виждам смисъл в нета да се появи още една рецепта за пълнени чушки.Затова се появява на камби.Не че ще открия топлата вода с това,че и те могат да се пълнят,но снимките станаха прилични и реших да не ги "заносам",а да ги използвам.
Какво е необходимо:
количествата са приблизителни и зависят от големината на камбите,а две от моите бяха доста големи
четири броя камби
смляно месо - около 150-180 грама
ориз - половин чаена чаша
морков
лук
магданоз
две супени лъжици олио
сол и черен пипер
едно яйце
прясно мляко - половин чаена чаша
кисело мляко - половин чаена чаша
брашно (най-добре препечено) - препълнена супена лъжица
сол
кашкавал по желание
- Почистваме и измиваме камбите.
- Задушавате в малко олио и вода смляното месо.
- Добавяте нарязани на ситно лук,морков и горната част (калпачето) на камбите.
- Прибавяте и ориза и заливате с една чаша вода.Оризът трябва леко да се свари,но да не е напълно готов,освен ако не ви пречи,че ще се развари докато се пекат камбите.
- Овкусяваме със сол и черен пипер.Слагате и нарязан магданоз.
- С тази смес пълните камбите,нареждате ги в съд,доливате вода,като нека да е поне наполовина на камбите.Слагате и малко сол във водата.
- Отгоре поръсвате с малко олио по желание.
- Печете на 200 градуса (аз включвам и вентилатор,но имайте предвид,че така има опасност горната част на камбите да прегори) до омекване,което според големината на камбите е различно.При мен беше около половин час.
- Вадите тавичката и прехвърляте временно камбите в чиния или каквото имате под ръка.
- Всичката течност я изливате в тенджерка.
- Разбивате яйце с кисело мляко,прясно мляко и брашно и смесвате с водата от камбите.Ако е прекалено гореща,първо изравнете температурите и тогава смесвайте.
- Чак когато смесите всичко включвате котлона и оставяте една две минути като бъркате от време на време на време.
- Не трябва да се сгъстява.Посолете,ако е необходимо.
- Връщате камбите в тавичката,заливате с млечния сос и връщате във фурната за още десетина минути докато соса стегне.Аз го обичам да стане гъст като крем карамел,но вие може да печете толкова,колкото ви харесва.Имайте предвид,че и след като го извадите от фурната ще стегне още малко.
- Върху всяка камба поръсих с малко настърган кашкавал.Това е за добър вид и може да се пропусне.
- Оставете така готовите камби да постоят двайсетина минути.Така ще усетите всичкия вкус много по-добре,ако ги нападнете още горещи.
Хлябът на снимката е типов с мед,който вече правя без да гледам рецептата,да не говорим,че във Фейсбук често го припомням и може да е омръзнал вече,но за вас,които го виждате за пръв път споделям рецептата:
За още рецепти и истории,заповядайте и във Фейсбук-страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар