Страници

петък, 5 октомври 2018 г.

Свежа супа с кейл и спанак




    Отдавна слушам за полезностите на кейла.За да ви го докажа,копи-пейстнах ето това:

   "" ... съдържа огромно количество полезни елементи  - витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. В него има и фибри, протеини, омега-3 мастни киселини. Кейлът ви зарежда още с бета-каротин и фолиева киселина. Не на последно място – богат е на серни фитохимикали като лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от очните проблеми като катаракта.Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е признат от науката и като храна с огромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Богат е на противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати - органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото."" (статия за кейла от списание "Осем")

   И ето че в един есенен ден заедно с торбичка спанак имах и връзка кейл.И се получи страхотна лека и свежа супичка, в която пролетта и есентта се срещнаха.



Какво използвах аз:

1 връзка кейл и 200 грама спанак
сух джоджен,една солидна щипка или според желанието ви за аромат
половин чаена чаша кисело мляко
една чаена чаша прясно мляко
чаена лъжичка оцет
сол според вкуса ви
зехтин според желанието ви
куркума за цвят,но само по желание и за снимка

  • Почистваме кейла от стъблата.Ако спанака ви е пораснал повече,махнете и неговите,но ако е свеж и крехък нищо не му махайте.
  • Измиваме добре зелениите.Нарязваме ги.
  • В тенджера наливаме малко зехтин или олио.Накрая ще поръсим със зехтин,но за започването на супата май е по добре да е олио.
  • Пускаме спанака и кейла и само веднъж го разбъркваме.Наливаме малко вода,само колкото да го покрие и оставяме така да се задушава минута-две.Посоляваме и поръсваме с джоджена.
  • Наливаме вода колкото порции искаме да имаме.Тук винаги ми е сложно обяснението,защото слагам вода на око или най вече според тенджерата ми за супи.Не слагайте прекалено много течност,нека се усещат добре зелениите.
  • Варя около пет минути.Все пак имаме някакви си зелени листа,които не искаме да се стопят.
  • Разбиваме киселото мляко много добре до съвършена гладкост.Прибавяме прясното мляко.
  • Въпреки,че няма яйце,което да се пресече,аз пак си добавям малко оцет.
  • Ако искате супата да има жълт супен цвят,прибавете маааалка щипка куркума.На върха на чаена лъжичка.
  • Взимате от горещата супа и слагате малко при застройката.Разбърквате добре и така изравнявате температурите.Връщате в супата и разбърквате всичко.Оставете на тих котлон буквално половин минута и в никакъв случай не трябва да завира.
  • Опитвате на сол.поръсвате с малко зехтин отгоре и разбърквате.
  • Готовата супичка оставяте да си почине.Супа със зелении има нужда от почивка преди да се яде.
  • Подправям си я с лимонов сок при сервиране.





4 коментара:

  1. Най-вкусната супа,която съм яла ! Не можах да й се наситя!Поздравления !

    ОтговорИзтриване
  2. Сърдечно благодаря, Дори :) Много се радвам,че сте харесали супата.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудничко✌️Тъкмо съм си набрала от полето и замразила кейл❤️Никога не съм готовила... мирише ми на зеле🤷‍♀️🙃

    ОтговорИзтриване