Страници

вторник, 11 септември 2018 г.

Печен доматен сос


   Наричам си го печен доматен сос,защото се приготвя във фурната и вкуса и аромата нямат нищо общо с обикновения доматен сос,който бъркам в тенджерата на котлона.Вкуса на този е разкошен и само доматено-чеснов или чесново-доматен.Без нищо друго,само вкус на слънце.
   За да се получи съвършен има обаче едно задължително условие и това е да се използват консервни слънчеви добре узрели домати от сорта "рома".Използването на други модели няма да ви гарантира този плътен вкус,а на всичкото отгоре накрая ще имате една доста изпръскана фурна,тъй като в другите домати има доста повече вода,която докато се пече ще отиде не където трябва.


Какво ви трябва:

консервни домати
скилидки чесън
сол
зехтин
захар,ако евентуално доматите са заблуждаващо узрели и са кисели



  • Обелвате и нарязвате доматите.Беленето не е задължително,ако ципите не ви притесняват.Аз ги беля само когато сред хората ми има човек,за който не е добре да ги има.
  • Махнете и тази част със семената,където има течност.Не ги хвърляйте обаче,използвайте ги в някое ястие като гювеч или обикновен доматен сос.
  • Между парченцата домат разпределете скилидки чесън.Натиснете ги между доматите,защото не е добре да изгарят при печене.Ако има изгоряла скилидка после я махнете,защото горчи.
  • Отгоре поръсвате със сол и зехтин.Захар ако прецените,че ще ви киселее.
  • Завивате с фолио и печете на силна фурна половин час.
  • После махате фолиото или капак,ако печете в такъв съд и оставяте още да се запече.Ако са сухи поръсете с още зехтин.
  • Готовите изпечени домати намачквате с джаджата за картофи (или с вилица) като преди това ако има изгоряла скилидка чесън я махате.
  • Така получения сос най-често използвам за печена риба.На снимките е амур,който пека само със зехтин и после сервирам с този сос.
  • Може да се използва и за паста или само така да си го топите с топъл хляб.






Ако ви трябват идеи за хляб,който да топите в соса:






Няма коментари:

Публикуване на коментар