Страници

петък, 14 септември 2018 г.

Мариновано сирене с пресен босилек

 

   Аз вече имам една рецепта за мариновано сирене,която си правя от време на време когато се сетя най вече.Мариноването не е сложно,сложно е че трябва малко да се изчака за да може все пак сиренцето да попие всичките аромати и зехтина.

--- > Мариновано сирене  / https://svetlalola.blogspot.com/2016/06/blog-post_92.html /


   Тази рецепта се случи когато си купих пресен босилек без да съм решила какво да го правя.На този аромат не мога да устоя и винаги щом видя, без да се замислям слагам в кошницата.Случвало се е покрай неговата покупка да се налага да се връщам в магазина за други продукти.Но това е друга моя лудост.
   Прибрах се в къщи с пресен босилек и никаква идея.Тогава из кулинарните групи видях мариновано сирене и си помислих,че отдавна не съм правила.То при мен мисловните процеси са сложна работа,затова от видяно сирене се сетих за наличния босилек и реших да обединя двете мисли в нещо реално за ядене.
   И тъй като вече имам готов резултат,само мога да се потупам по рамото,че го измислих този босилек по този начин.Получи се много ароматно и приятно.И ето,че отново се задействаха мисловните ми машинки и сега се замислям,че ако всичко се намачка ще се получи чудна разядка или пастет за намазване на препечени филийки.Ето ви още една рецепта в рецептата.


   Количествата продукти са "на око" според бурканчето,което ще използвате за мариноване.
Може да използвате и друг съд,не е казано че непременно трябва да е буркан,но тъй като ще стои в хладилник е добре да има капак или да имате под ръка найлоново фолио за да завиете сиренето.Не че нещо,но не искате да имате и други аромати върху него.

Какво използвах:

краве сирене
пресен босилек
скилидки чесън
черен пипер и бахар
люто чушле по желание
настъргана лимонена кора
зехтин



  • Нарязах сиренето на кубчета,накъсах босилека заедно със стъблата,нарязах скилидките чесън за да могат да си пуснат по бързо аромата,начуках черния пипер и бахара (никога смлени,само счукани - слагам зърна в лъжица и ги натискам с друга лъжица.)
  • Имах и едно люто чушле,което нарязах на ситно като преди това махнах семките за да не е стане прекалено люто.Все пак исках само лека пикантност,но не и да ни пламне устата без да усетим вкуса на сиренето.
  • На дъното на бурканче сложих от босилека,отгоре кубчета сирене.
  • Между редовете слагах чесън,парченца чушле и босилек.
  • Поръсвах с малко от начуканите черен пипер и бахар и по малко от лимонената кора.
  • Налях зехтин.Не налях догоре защото това е прекалено много зехтин,който все пак ми е скъп на сърцето.Някъде до средата.
  • Бурканчето стоя в хладилника една нощ,като в началото два-три пъти леко го въртях,не го тръсках за да не начупя сиренето.Важно е зехтина да омаже всичко.Ако обаче имате достатъчно зехтин или сте подредили много плътно продуктите,покрийте всичко.
  • Това се случи вечерта,на сутринта отново го въртях няколко пъти преди да го опитам.
  • Тъй като всичките ни продукти са рязани,късани,мачкани и чукани (голям въргал,а?) те си пускат ароматите бързо и не е необходимо на сиренето да стои с дни.
  • На сутринта беше добре,на обяд когато го хапнахме беше идеално.
  • Сервирах го със салата от домат,краставица и червен лук.Поръсих и нарязан босилек,който ми беше останал.




Ако рецептите,които споделям ви харесват,заповядайте и във Фейсбук,ще ми е приятно да се запознаем:

Няма коментари:

Публикуване на коментар