Страници

сряда, 24 август 2016 г.

Деултум - едно място,много история


  За по малко от една седмица ми се случи да посетя два исторически обекта,които въпреки че се намират сравнително близо,единственото което ги свързва в моя случай e, че не мога да стоя на едно място дълго време.
  Първото място беше Акве Калиде ,разказа с картинки е тук:


а второто е обекта на този ми разказ.

  Мястото се намира на двадесетина километра от Бургас в посока Средец,точно до село Дебелт.Името му е Деултум и нямаше как да запомня всичките императори,ханове и царе свързани с него.Много история е наблъскана тук.Аз с история няма да ви занимавам,само ще спомена моментите,които запомних и заради които се радвам,че го открих и посетих.
  Това което ме впечатли влизайки в музея бяха многото амфори струпани в ъгъла.Аз амфорите ги свързвам с море,а до мястото освен  Мандренското езеро наблизо и тук там няколко заблатени локви друга голяма вода няма.Оказа се,че преди незнам колко си века морския залив е стигал до тук и Деултум е бил много важно пристанище.


  Мястото започва своята история като римска колония създадена от пенсионирани легионери от VIII августов легион.Раздали им земя и малко пари,те си построили вили,взели си ратаи,те започнали да обработват земята и така постепенно се създало село и така нататък за да стане Деултум в един момент важен административен и икономически център на областта и така около 2700 години.Градът става много богат,населението било заможно и за това говори факта че в самия град са сечени бронзови монети.Такива също могат да се видят в музея.Имало е крепостни стени,терми изградени още от ветераните-легионери,храмове...
  Интересен факт е,че след 816 година тук е изградена митница и в продължение на 200 години императорите на Византия са плащали ежегоден данък на българските владетели.
  А какво е един град с богато население,ако няма и забавления.Тук са се организирали и гладиаторски игри.Стана ми интересно,че тези които организирали игрите, изсичали афиша на каменна плоча,за да се знае за по дълго време кой плаща забавлението.Освен информация се изсичали и изображения за да знаят зрителите какво ще гледат.
 


   Не друг,а природата е причина този град в един момент да престане да бъде важно и богато пристанище и дори постепенно да изчезне от картата, въпреки своята значимост толкова дълго време.Нивото на Черно море се надигнало и в края на XIII век и началото на XIV мястото се заблатява,наносите на реките постепенно образуват пясъчна бариера и водите на залива вече не достигали града.Той престанал да бъде пристанище а оттам и постепенно западал като всичките му функции се изместили на изток.
  Днес малко по малко мястото отново разкрива историята си.В чисто новия комплекс,който е изграден,могат да се разгледат освен музей,зала с амфори,работна площадка където се пресяват всички намерени предмети и разбира се самото място където се виждат разкопките.
  В музея има много интересни предмети намерени изобщо в цялата околност.Последната  находка както разбрах са накити от гроб на богата жена,открит по много български начин.Камион пропада в дупка на пътя и отдолу се оказва гроб със скелет и съкровище.Понякога има полза от дупките на пътищата,но по-добре да не им става навик.

  Билета за комплекса е 5лв за възрастни.Може допълнително да заплатите и за беседа,което е една много добра идея,ако не знаете нищо за мястото.Но и да не го направите,екскурзоводката е едно много мило младо момиче,което гори от желание да разказва и да показва интересните подробности за повечето предмети в музея и при всички случаи ще ви разясни това-онова.
 Към билета като подарък получавате и книжка с картинки и диск с история на района.Книжката трябва да призная много ми хареса.Аз обикновено прескачам имена и години защото не ги запомням,сухите исторически факти понякога изобилстват от такива сложни термини,че съвсем се обърквам,а тук всичко е синтезирано и разказано кратко и ясно,като за мен.
  Какво повече да иска човек от един туристически исторически обект,а за една седмица на мен ми се събраха два такива.


Няма коментари:

Публикуване на коментар